Οι αμερικανικές αγορές δίνουν μάχη με μυστηριώδεις αντιφάσεις

Οι αμερικανικές αγορές δίνουν μάχη με μυστηριώδεις αντιφάσεις

Η Γουόλ Στριτ κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την αγορά παραγώγων. Προφανώς κάποια από τις δύο κάνει λάθος.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι δεν πάει καλά στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν νέα υψηλά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει λόγω της πεποίθησης ότι η χώρα θα νικήσει τον πληθωρισμό και θα αποφύγει την ύφεση. Την ίδια στιγμή, όμως, οι αγορές παραγώγων στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια. Αυτό δεν θα συμβεί, εκτός εάν η κεντρική τράπεζα ανησυχήσει σοβαρά για την ανάπτυξη. Το ένα από τα δύο στρατόπεδα κάνει λάθος.

Ο δείκτης S&P 500 ξεκίνησε το 2024 με μεγάλη έκρηξη, σημειώνοντας νέα ρεκόρ και κλείνοντας πάνω από το συμβολικό όριο των 5.000 για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Η άνοδος 5,4% του δείκτη αναφοράς μετοχών των ΗΠΑ από την Πρωτοχρονιά σημαίνει ότι έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις. Και αυτό αφότου οι μετοχές των ΗΠΑ συνέτριψαν τις περισσότερες άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων το 2023, με συνολικές αποδόσεις άνω του 26%.

Οι σκεπτικιστές τονίζουν ότι αυτή η εκπληκτική άνοδος έχει να κάνει κυρίως με επτά τεχνολογικούς γίγαντες (Meta, Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Tesla και Nvidia) που απέδωσαν πέρυσι 76%, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι θα ήταν οι κύριοι ωφελημένοι από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τα άλλα 493 μέλη του S&P 500 απέδωσαν μόλις 14%. Μέχρι στιγμής φέτος, οι «επτά» αυξήθηκαν κατά 8%, έναντι 3% των υπολοίπων. Το ερώτημα είναι εάν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, οι εξελίξεις στη νομισματική πολιτική και τα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών δικαιολογούν ένα τέτοιο «ράλι». Και εδώ είναι που οι διαφορετικές αγορές έχουν ευρέως αποκλίνουσες απόψεις.

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν στα επιτόκια έχουν μια πιο ζοφερή άποψη για την οικονομική τροχιά. Πιστεύουν ότι η Fed θα μειώσει επιθετικά το κόστος δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η προοπτική λείπει εντελώς από τις αγορές μετοχών. Οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ προβλέπουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή στις εταιρείες του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 10% φέτος και κατά 13% το 2025. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν επίσης μια «ήπια προσγείωση», με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία να αποφεύγει τη συρρίκνωση.

Η ιστορία δείχνει ότι οι αργές μειώσεις των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός ολισθαίνει πίσω στον στόχο είναι καλύτερες για τους επενδυτές μετοχών από τη γρήγορη νομισματική χαλάρωση που προκαλείται από μια επικείμενη ύφεση. Ο «μπαλαντέρ» αυτή τη φορά είναι η «Big Tech». Οι επτά γίγαντες αποτελούν σχεδόν το 30% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500. Η ισχυρή απόδοσή τους θα συνέχιζε να ανεβάζει ολόκληρη την αγορά. Εάν οι αγορές χρειάζονται ένα λόγο αισιοδοξίας, ίσως χρειαστεί να κοιτάξουν προς τη Σίλικον Βάλεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή