Χρηματοδότηση πανεπιστημιακής έρευνας από ΕΤΕπ

Χρηματοδότηση πανεπιστημιακής έρευνας από ΕΤΕπ

Ακόμη δύο δάνεια, ύψους 220 εκατ. ευρώ, θα ανακοινώσει την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπογραφή ακόμη δύο σημαντικών δανείων στην Ελλάδα θα ανακοινώσει την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), παρουσία του αντιπροέδρου της, Κυριάκου Κακούρη.

Τα δάνεια αφορούν τα εξής:

1. Αρδευτικές υποδομές και αντιπλημμυρική προστασία στο Πλατύ, στην περιοχή του Ρεθύμνου, στην Κρήτη. Θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ταμιευτήρων για άρδευση, σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει αρδευτικά προβλήματα. Συνολικά πρόκειται για επένδυση 160 εκατ. ευρώ, με το δάνειο της ΕΤΕπ να ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα υπογραφεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, καθώς και των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, του αντιπροέδρου της CEB Tomas Bocek και του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

2. Το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας για τη χρηματοδότηση πρωτογενούς έρευνας στα πανεπιστήμια με στόχο την αναστροφή του brain drain. Το δάνειο θα ανέλθει σε 140 εκατ. ευρώ. Στην υπογραφή, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα παραστούν ο κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο κ. Σταϊκούρας, η καθηγήτρια Ξένια Χρυσοχόου, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ιδρύματος, και η δρ Κατερίνα Κουραβέλου, διευθύντρια του ιδρύματος.

Επίσης, ο κ. Κακούρης θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου της ΕΤΕπ το 2023 για την Ελλάδα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών που δανειοδοτήθηκαν από την τράπεζα, από πλευράς ύψους δανείων ως ποσοστό του ΑΕΠ της. Συγκεκριμένα, οι δανειακές συμβάσεις του περασμένου χρόνου ήταν 2,53 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το 1,14% του ΑΕΠ, κάτι που –όπως επισημαίνεται από την τράπεζα– αποδεικνύει τη δέσμευσή της να είναι βασικός εταίρος της χώρας για μακροπρόθεσμες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Τον προηγούμενο χρόνο, το 2022, η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση στις δανειοδοτήσεις της ΕΤΕπ. Την πρώτη θέση το 2023 κατέλαβε η Εσθονία και ακολούθησαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ωστόσο η Ελλάδα, διαχρονικά, είναι από τους μεγαλύτερους επωφελούμενους της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση για τη διαχείριση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή