Σε ιστορικό υψηλό οι επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Κίνα το 2023

Σε ιστορικό υψηλό οι επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Κίνα το 2023

Εφθασαν τα 11,9 δισ. ευρώ, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Σολτς να μειώσουν την έκθεσή τους στην κινεζική αγορά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

γερμανικές εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης του Βερολίνου να μειώσουν την έκθεσή τους στην κινεζική αγορά. Οι άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα έφθασαν στο ιστορικό υψηλό των 11,9 δισ. ευρώ το 2023 και αυξήθηκαν επίσης ως μερίδιο των συνολικών επενδύσεων της χώρας στο εξωτερικό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Bundesbank τα οποία αναλύθηκαν από το ινστιτούτο IW.

Οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια όσα τα προηγούμενα έξι, σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου IW, την οποία εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα το Reuters.

Ωστόσο, οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από επανεπενδεδυμένα κέρδη και οι εταιρείες έχουν επίσης αποσύρει κεφάλαια, δίνοντας μια πιο διαφοροποιημένη εικόνα.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διχασμός μεταξύ των λίγων μεγάλων εταιρειών και της πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρει ο οικονομολόγος του IW Γιούργκεμ Μάτες στην έκθεση.

Αλλες μελέτες και ανέκδοτα στοιχεία υποστηρίζουν τη θέση ότι ορισμένες μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τη δέσμευσή τους με την Κίνα ή ακόμη και να αποχωρήσουν εντελώς.

Το ποσοστό των γερμανικών επιχειρήσεων οι οποίες εξέρχονται από την κινεζική αγορά ή σκέφτονται να το κάνουν έχει υπερδιπλασιαστεί σε 9% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι συνολικές γερμανικές άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν πέρυσι στα 116 δισ. ευρώ από περίπου 170 δισ. ευρώ το 2022, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρισκόταν στο χείλος της ύφεσης, αναφέρει η έκθεση του IW.

Οι επενδύσεις στην Κίνα ως μερίδιο των συνολικών επενδύσεων της Γερμανίας στο εξωτερικό αυξήθηκαν πέρυσι στο 10,3%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις σε άλλα μέρη της Ασίας παρέμειναν στάσιμες σε περίπου 8%.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Αν και θέλει να μειώσει την έκθεσή της στην Κίνα, η χώρα παρέμεινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της για όγδοη συνεχή χρονιά το 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς είναι διχασμένη σχετικά με το πόσο πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης στην Κίνα, με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του κ. Σολτς να επιδιώκουν λιγότερο επιθετικές περικοπές από τους εταίρους του συνασπισμού, τους κεντρώους – κεντροδεξιούς Ελεύθερους Δημοκράτες και τους κεντροαριστερούς – οικολόγους Πράσινους.

Ο Γερμανός καγκελάριος θα ταξιδέψει στην Κίνα με μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις 15 έως τις 16 Απριλίου, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα άτομο το οποίο εμπλέκεται στον σχεδιασμό της επίσκεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή