Η Viva Wallet μηνύει την JP Morgan

Ο ιδρυτής της Χάρης Καρώνης προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για προσπάθεια απομείωσης της αξίας της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Viva Wallet έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της JP Morgan, της αμερικανικής τράπεζας που είναι συνιδιοκτήτρια της εταιρείας, για τακτικές περιορισμού της ανάπτυξής της, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που αποκαλύπτουν την Πέμπτη οι Financial Times.

Ο Χάρης Καρώνης, ο οποίος ίδρυσε την ελληνική εταιρεία πληρωμών το 2000, είπε ότι πιστεύει πως η JP Morgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στις αμερικανικές και τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τελικό σκοπό την εξαγορά του ποσοστού μετοχών που δεν της ανήκει σε χαμηλότερη τιμή. Η τράπεζα έχει τον έλεγχο του 48,5% της Viva.

Ο κ. Καρώνης κατηγορεί επίσης την εισηγμένη στη Wall Street τράπεζα ότι εμποδίζει την ανάπτυξη της Viva επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της JP Morgan να ανταγωνιστεί την τεχνολογία της ελληνικής εταιρείας σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JP Morgan στη Viva, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Η τράπεζα ισχυρίζεται ότι η σημερινή αξία της εταιρείας δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

JP Morgan: «Κινηθήκαμε πρώτοι νομικά»

Η JP Morgan, σύμφωνα με τους FT, έχει κινήσει ανταγωγή εναντίον του κ. Καρώνη σχετικά με τις κινήσεις που επικαλείται η τράπεζα ότι αποβλέπουν σε «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων μας ως επενδυτή», αναφέρουν πηγές σε γνώση της υπόθεσης. Και οι δύο νομικές αξιώσεις κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου χθες Τετάρτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου.

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος της JP Μorgan, Πάτρικ Μπάρτον σε δήλωσή του στην «Κ», διευκρινίζει ότι η αμερικανική τράπεζα ήταν εκείνη που κινήθηκε πρώτη νομικά, διαψεύδοντας τις αναφορές των FT περί ανταγωγής.

Η εξέλιξη της Viva 

Από την ίδρυσή της το 2000, η Viva έχει εξελιχθεί και έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους fintech στη Νότια Ευρώπη, προσφέροντας υπηρεσίες πληρωμών σε 24 χώρες.

Το 2020 απέκτησε τραπεζική άδεια αφού αγόρασε την ελληνική ψηφιακή τράπεζα Praxia.

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της JP Morgan και του κ. Καρώνη είναι η πιο πρόσφατη που έχει η τράπεζα με τον ιδρυτή επιχείρησης στην οποία έχει επενδύσει, αφού μοίρασε δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 40 εταιρείες fintech από το 2021.

Πέρυσι, η JP Morgan μήνυσε τον Τσάλι Τζάβις, ιδρυτή της Frank, μιας φοιτητικής χρηματοοικονομικής πλατφόρμας που η τράπεζα είχε αγοράσει για 175 εκατ. δολάρια το 2021, ισχυριζόμενη μεγάλη διόγκωση της δηλούμενης βάσης χρηστών της.

Ο κ. Τζάβις έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της JP Morgan για παραποίηση λογαριασμών και έχει καταθέσει ανταγωγή κατηγορώντας την τράπεζα ότι διακυβεύει τη φήμη της. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη.

Η JP Morgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021 για να εξασφαλίσει το 48,5% των μετοχών της ως μέρος μιας πολυδιαφημισμένης ώθησης στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.

Στη νομική αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρεία συμμετοχών του κ. Καρώνη, WRL, αμφισβήτησε τους όρους της επιλογής της JP Morgan να αγοράσει τη Viva, λέγοντας ότι «δημιουργεί διεστραμμένα κίνητρα» στην τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξη του fintech, ώστε να μπορεί να εξαγοράσει την επιχείρηση το 2025 σε χαμηλότερη τιμή.

Στελέχη της JP Morgan, εν τω μεταξύ, πιστεύουν ότι ο κ. Καρώνης αρνείται να αποδεχθεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχει πέσει δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, σύμφωνα με πηγές σε γνώση της νομικής τους προσέγγισης.

Οταν η JP Morgan συμφώνησε να επενδύσει στη Viva, ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντίμον –ο παππούς του οποίου είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από την Ελλάδα– ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον κ. Καρώνη καθώς και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ημέρα επενδυτών της τράπεζας το 2022, ο κ. Ντίμον επαίνεσε τον παγκόσμιο επικεφαλής πληρωμών της JP Morgan Τάκη Γεωργακόπουλο για την προμήθεια της συμφωνίας Viva.

Εκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ της JP Morgan και του κ. Καρώνη, ο οποίος εξακολουθεί να είναι διευθύνων σύμβουλος της Viva, έχουν επιδεινωθεί.

Προς τα τέλη του 2023, δύο διευθυντές που διορίστηκαν από την JP Morgan στο διοικητικό συμβούλιο της Viva παραιτήθηκαν κατόπιν διαφωνιών για την ανεξαρτησία τους, ανέφεραν πηγές στους Financial Times.

Τεράστια διαφορά αποτίμησης

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης διαφωνήσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η Viva, πρόσθεσαν. Η JP Morgan επιφόρτισε σχετικά τη Χούλιχαν Λόκι, η οποία πρόσφατα έδωσε στην εταιρεία αποτίμηση 1 δισ. ευρώ, ενώ ο επιλεγμένος εκτιμητής της Viva, η διεθνής εταιρείας EY, την αποτίμησε στα 3 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan και η WRL έχουν φτάσει σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο εκτίμησης της Viva και ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιλύσει τη διαφορά.

«Αυτή η αγωγή υποβλήθηκε αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές», δήλωσε η JP Morgan σχετικά με την αξίωσή της κατά της WRL.

«Παρά τη διαμάχη αυτή, πιστεύουμε στη Viva Wallet, στους ανθρώπους της, στη στρατηγική μας επένδυση στην εταιρεία και στην ευρύτερη επένδυσή μας στην Ελλάδα», ανέφερε η αμερικανική τράπεζα.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή