Δυνατότητα προκαταβολής στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Δυνατότητα προκαταβολής στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Δικαιούχοι και συνιδιοκτήτες, εφόσον διαθέτουν ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνονται στη νέα διάταξη για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που «τρέχει» το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κι επιδοτεί τις δαπάνες ανακαίνισης κλειστών σπιτιών από τους ιδιοκτήτες τους, με σκοπό την ενοικίασή τους για τρία έτη.

Η πρώτη αλλαγή αφορά τη δυνατότητα λήψης προκαταβολής στο 50% της επιδότησης που δεν υπήρχε στην αρχική διάταξη του 2022 και η δεύτερη αφορά τους συνιδιοκτήτες, οι οποίοι καθίστανται δικαιούχοι του προγράμματος, εφόσον βέβαια διαθέτουν ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50% (ενώ αρχικά προβλεπόταν άνω του 50%).

Οι αλλαγές περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Οικογένειας, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, με την οποία μάλιστα θεσμοθετούνται και οι αυξήσεις στο επίδομα γέννησης παιδιού.

Αναλυτικά, η διάταξη για τα κλειστά σπίτια προβλέπει τη δυνατότητα προκαταβολής του 50% της επιδότησης. Να σημειωθεί ότι οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» βάσει του αρχικού νόμου μπορούν να επιδοτηθούν κατά 40% για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης (απαιτούμενα υλικά και εργασίες) επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ. Συνεπώς, το μέγιστο ποσό της επιδότησης, δηλαδή, θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ και η προκαταβολή μπορεί να φθάσει και τις 2.000 ευρώ.

Προσοχή όμως: η συνολική επιδότηση θα χορηγείται υπό την προϋπόθεση να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά τα σχετικά τιμολόγια και εφόσον μετά την ανακαίνιση οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών. Η ενοικίαση θα ελέγχεται μέσω Taxis. Η υποβολή των αιτήσεων για ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες αναμένεται να αρχίσει μόλις εκδοθεί η υπουργική απόφαση. Παράλληλα, η τροπολογία θεσμοθετεί την αύξηση επιδόματος γέννησης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ και διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της κάθε οικογένειας όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου.

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των 400 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των 1.500 ευρώ για δικαιούχους με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν από τη γέννηση. Προβλέπεται, δε, αναδρομική εφαρμογή του μέτρου για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή