Κ. Χατζηδάκης για παραλίες: Λελογισμένη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος

Κ. Χατζηδάκης για παραλίες: Λελογισμένη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος

Τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στις επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου σημαίνει επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πέρυσι, ενώ διερωτήθηκε αν αυτό είναι που θέλουν οι διαφωνούντες βουλευτές.

«Βλέποντας την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίσαμε πέρυσι, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα βρίσκοντας ισορροπία μεταξύ της λελογισμένης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σίγουρα δεν έχουμε καλύψει όλες τις απόψεις, γιατί αυτό δεν θα ήταν πολιτική, αλλά δημόσιες σχέσεις. Το ότι υπάρχουν απόψεις από τη μια ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ αυστηρό και από την άλλη ότι δεν προστατεύει επαρκώς το περιβάλλον, δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να βρει μια χρυσή τομή με βάση την κοινή λογική και τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου συγκαταλέγονται η προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει τις «απάτητες παραλίες» και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και η εκτέλεση των διαγωνισμών από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με ηλεκτρονική διαδικασία. Θεσπίζονται επίσης νέες υποχρεώσεις για τους παραχωρησιούχους και τους δήμους, δημιουργείται πλαίσιο ελέγχων που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες, ενώ επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές που φθάνουν μέχρι τη σφράγιση των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στην εκτέλεση των διαγωνισμών από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ο κ. Χατζηδάκης απευθύνθηκε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Σας αρέσει το “μπάχαλο” που επικρατούσε, που οι διαγωνισμοί γίνονταν όποτε ήθελε ο καθένας και οι παραχωρησιούχοι κατελάμβαναν προκαταβολικά τον χώρο; Εγώ προτιμώ να υπάρχει τάξη στις παραλίες και ας ακούω την κριτική σας ότι οι διαγωνισμοί γίνονται από το υπουργείο και όχι από τους δήμους. Κάποιοι δήμοι συνεργάζονταν και άλλοι όχι και αφού πολλοί δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους προχωρούμε στην κεντρική εκτέλεση. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θέλουν οπωσδήποτε να διοργανώνουν τους διαγωνισμούς παρότι θα εισπράττουν τα ίδια χρήματα από το τίμημα», ανέφερε.

«Παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών, πέρυσι κάναμε 4.500 ελέγχους και βρήκαμε 1.750 παραβάσεις. Αυτό δείχνει και την ανάγκη να γίνει η παρέμβαση που κάνουμε. Εχουμε ήδη συνεννοηθεί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να γίνονται έλεγχοι και με drones. Και σε αυτόν τον τομέα, αυτά που λέμε αυτά θα κάνουμε», ανέφερε σε σχέση με το νέο πλαίσιο ελέγχων.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο της Βαρκελώνης, που αφορά την οριοθέτηση της παραλίας, λέγοντας πως «είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος».

Σε σχέση με τις ελλείψεις προσωπικού στις Κτηματικές Υπηρεσίες, ο υπουργός τόνισε ότι «έχει υπογραφεί συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να αξιοποιηθούν μηχανικοί και δικηγόροι με συμβάσεις έως ότου γίνουν οι διαγωνισμοί από το ΑΣΕΠ και έχει υπάρξει συνεννόηση για αξιοποίηση των στελεχών της υπηρεσίας σε επίπεδο Περιφέρειας».

Για τις περιοχές Natura, είπε ότι προβλέπεται ειδικό καθεστώς, με μικρότερο εμβαδόν παραχώρησης, ενώ για τα Δωδεκάνησα όπου ισχύει ειδικό καθεστώς, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «δεν μπορεί να ισχύει διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή