Αισιόδοξα μηνύματα για νέο ρεκόρ στον τουρισμό φέτος

Αισιόδοξα μηνύματα για νέο ρεκόρ στον τουρισμό φέτος

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση αφίξεων κατά 7,9% και εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ

αισιόδοξα-μηνύματα-για-νέο-ρεκόρ-στον-562894630

Οι εκτιμήσεις που μιλούσαν για νέο ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων και αφίξεων το 2023 επιβεβαιώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η διεθνής αναγνώριση για την Ελλάδα, ότι δηλαδή διαθέτει ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν με πρώτης τάξεως ιδιωτικές ξενοδοχειακές υποδομές και άρτια οργάνωση και υπηρεσίες, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία και την περαιτέρω ανάπτυξη, ακόμη και από τα προηγούμενα επίπεδα-ρεκόρ, του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, για ολόκληρο το έτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 20,45 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 12,7% από την προηγούμενη χρονιά-ρεκόρ, το 2019, οπότε και τα έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 18,15 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 2,3 δισ. επιπλέον από ό,τι την τελευταία πριν από την πανδημία χρονιά, δηλαδή το 2019. Είναι επίσης αυξημένο κατά 15,7% από τα 17,67 δισ. ευρώ που εισέπραξε η χώρα το 2022.

Η αύξηση των εισπράξεων είναι μικρότερη από την αύξηση των αφίξεων. Συγκεκριμένα, πέρυσι ήρθαν στη χώρα 32,703 εκατ. ξένοι επισκέπτες έναντι 31,34 εκατ. το 2019. Πρόκειται για αύξηση 4,4% σε σχέση με το 2019 και 17,6% σε σχέση με το 2022. Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη αυξήθηκε κατά 7% από το 2019, περίπου στα 623 ευρώ ανά ταξιδιώτη. Οριστικά και αναλυτικά στοιχεία αναμένεται να δημοσιεύσει η ΤτΕ σήμερα.

Τα στοιχεία από τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων, δηλαδή εισιτηρίων που έχουν ήδη πληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, δείχνουν αύξηση των αφίξεων φέτος της τάξης του 7,9% σε σχέση με την ίδια στιγμή το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει και επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Κυρίαρχες αγορές από τις οποίες προσελκύει επισκέπτες η χώρα παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, και δευτερευόντως η Γαλλία και η Ιταλία, ωστόσο τα τελευταία έτη αυξάνονται με ισχυρότατους ρυθμούς και οι αφίξεις από τις ΗΠΑ, που έχουν ξεπεράσει πλέον το 1 εκατ. επισκέπτες.

Η πορεία του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης στις κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού αναμένεται το 2024 να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Παράλληλα, οι τιμές των προϊόντων ενέργειας, το κόστος των μεταφορών και γενικά ο πληθωρισμός αναμένεται να ακολουθήσουν πτωτική πορεία, ενώ το ευρώ θα κυμανθεί σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με τα κυριότερα διεθνή νομίσματα. Συνεπώς, «η ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες στις κύριες αγορές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί ουσιαστικά από το μακροοικονομικό περιβάλλον», αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Μια περαιτέρω αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος με βάση τους ρυθμούς αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης που προκύπτουν τουλάχιστον μέχρι στιγμής από το Airdata tracker παραπέμπει σε ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό υψηλότερες των 22 δισ. ευρώ το 2024. Εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 32 εκατ. και προβλέπεται περαιτέρω αύξηση φέτος, καθίσταται σαφές πως θα δοκιμαστούν τα όρια των αντοχών των υποδομών αλλά και των ίδιων των προορισμών. Κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει η πρωτοβουλία της «Κ», «Reimagine Tourism in Greece». Πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε επίσημα το καλοκαίρι στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αποσκοπεί στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, πολιτείας, τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων, με στόχο την ανάδειξη ενός νέου «παραδείγματος» για τον τουρισμό το οποίο θα ενισχύσει τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, προφυλάσσοντας όμως παράλληλα το περιβάλλον αλλά και τον χαρακτήρα των προορισμών της.

Αλλά και για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Παράσχη, όπως και για μια διαρκώς αυξανόμενη μερίδα επιχειρηματιών του κλάδου, η φετινή χρονιά θα είναι κομβική λόγω της εμφανούς πλέον ανάγκης για εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τουρισμού. Ηδη το τελευταίο έτος αναδείχθηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η αλλαγή στη δημόσια αλλά και την πολιτική συζήτηση αναφορικά με τις τρεις διαστάσεις που διαμορφώνουν τη βιωσιμότητα στον τουρισμό, δηλαδή την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Δοκιμάζονται τα όριά του

Πλέον το 2024 αναμένεται να είναι κομβικό για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς θα δοκιμαστούν τα όριά του και η δυνατότητά του να εξασφαλίσει όρους βιωσιμότητας για τη δραστηριότητα χωρίς να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητά του. Οσον αφορά ειδικότερα τα όρια, θα δοκιμαστούν τόσο η επάρκεια των υποδομών σε προορισμούς που βαρύνονται από αυξημένους αριθμούς επισκεπτών, όσο και η ικανότητα διαχείρισής τους από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τη συλλογική δράση του ιδιωτικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή