Η οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ουκρανία

Η οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ουκρανία

Η συνολική βοήθεια της Ευρώπης εκτιμάται στα 54,5 δισ. δολ. και υπερβαίνει την αντίστοιχη που έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα ενεργοποιεί όλο και περισσότερους πόρους για να καταστρέψει την άμυνα των Ουκρανών. Σύμφωνα με πλήθος στρατιωτικών παρατηρητών, η κατάσταση του πολέμου φθοράς κλίνει αργά προς όφελος της Ρωσίας. Το νομοσχέδιο για επιπλέον 60 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ για το Κίεβο έχει ακινητοποιηθεί στο Κογκρέσο. Οπότε ίσως η Ευρώπη χρειαστεί να ενεργήσει γρήγορα για να το προμηθεύσει πυρομαχικά και τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Οι δημοκρατικές χώρες του προηγμένου κόσμου έχουν αντιμετωπίσει την πρόκληση σε μια κλίμακα που λίγοι θα περίμεναν πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με το πρόσφατα ενημερωμένο «Ukraine support tracker» του Ινστιτούτου του Κιέλου, μέχρι στιγμής έχουν δώσει ή έχουν υποσχεθεί συνολικά 276,9 δισ. δολάρια από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη σε μέρος των πολιτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν πολύ περισσότερο από εκείνες.

Αν και οι ακριβείς αριθμοί αμφισβητούνται μερικές φορές, η Γερμανία είναι μακράν η μεγαλύτερη μεμονωμένη χορηγός σε απόλυτες τιμές και από τις κορυφαίες όσον αφορά την άμεση στρατιωτική βοήθεια. Η δε συνολική αρωγή της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένων των ιδρυμάτων και των κρατών-μελών) ανέρχεται στα 54,5 δισ. δολάρια και υπερβαίνει εκείνη των ΗΠΑ των 46,3 δισ. δολαρίων καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου των 10 δισ. δολαρίων.

Η στήριξη της Ουκρανίας από την Ευρώπη απαιτεί τα εξής: πρώτον, να την προμηθεύσει αμέσως με πιο πολλά πυρομαχικά από οποιονδήποτε άλλον σύμμαχο μπορεί να διαθέσει περισσότερα, δεύτερον, να αναλάβει μια μεσοπρόθεσμη πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει προμήθειες, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει την αμυντική βιομηχανία της για να εξοπλίσει επαρκώς την Ουκρανία και να δημιουργήσει τη δική της άμυνα ενάντια στη Ρωσία και, τρίτον, να συνεχίσει να εργάζεται για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Καμία από αυτές τις τρεις εργασίες δεν είναι εύκολη ή φθηνή.

Με την πάροδο του χρόνου, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση, αν και μέχρι στιγμής η συζήτηση τελεί εν εξελίξει. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια εμπεριέχει δύσκολα νομικά και πολιτικά ζητήματα, καθώς συνοδεύεται από ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Θα αποτελούσε έκπληξη, τέλος, εάν αυτά επιλύονταν εγκαίρως, ώστε να χρηματοδοτηθεί αμέσως η στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Κάλουμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή