Αλλαξε χέρια το «Τιτάνια» – Πόλος έλξης η Αθήνα

Αλλαξε χέρια το «Τιτάνια» – Πόλος έλξης η Αθήνα

Πωλήθηκε έναντι 74 εκατ. από τη London and Regional στην H Hotels, συμφερόντων της οικογενείας Χατζηλαζάρου

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναντι 74 εκατ. πώλησε η London and Regional το ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην οδό Πανεπιστημίου. Αγοραστής είναι η H Hotels, συμφερόντων της οικογενείας Χατζηλαζάρου, εκ των μεγαλυτέρων σε αριθμό κλινών ξενοδοχειακών ομίλων στη χώρα, ο οποίος όμως μέχρι τώρα δραστηριοποιείτο αποκλειστικά στη Ρόδο. Μάλιστα, νωρίτερα φέτος εξαγόρασε, επίσης από τη London and Regional, το Rhodes Bay Hotel & Spa μαζί με το Elite Suites Rhodes Bay. Εκτιμάται ότι η H Hotels ελέγχει περισσότερες από 8.000 κλίνες, όλες στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων. Η εξαγορά του «Τιτάνια» είναι η πρώτη εκτός Ρόδου επένδυση του ξενοδοχειακού ομίλου.

Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι η Αθήνα συγκεντρώνει τα τελευταία λίγα χρόνια το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων και ελληνικών ομίλων. Ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνεται είτε μέσα από ανακαινίσεις είτε μέσω εκμισθώσεων και μετατροπών κτιρίων σε ξενοδοχεία είτε και νέων projects, όπως αυτά που έχουν δρομολογηθεί στο Ελληνικό από την ΤΕΜΕΣ.

Το τίμημα των 74 εκατ. περιλαμβάνει δανεισμό ύψους 26 εκατ. ο οποίος, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αναμένεται να μεταφερθεί από τη σημερινή πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς στη Eurobank, η οποία λειτούργησε για τη συγκεκριμένη συμφωνία ως σύμβουλος του ομίλου Χατζηλαζάρου, ενώ αποτελεί και μία από τις βασικές του χρηματοδότριες τράπεζες εν γένει.

Το τίμημα που καταβάλλει αντιστοιχεί σε σχεδόν 200.000 ευρώ (192.200) ανά καθένα από τα 385 δωμάτια του τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείου της πρωτεύουσας. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως το συγκεκριμένο ακίνητο διαθέτει και υπόγειο πάρκινγκ 6.000 τ.μ. που εξυπηρετεί 250 οχήματα. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν μάλιστα πως λίγο πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, τα έσοδα από το πάρκινγκ αντιστοιχούσαν περίπου στο 5% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Ο κύκλος εργασιών του «Τιτάνια» το 2022, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δημοσιευμένος ισολογισμός, κινήθηκε στα επίπεδα των 11 εκατ. Ωστόσο εκτιμάται πως σημείωσε σημαντική άνοδο, προσεγγίζοντας τα 15 εκατ., κατά τη χρήση του 2023.

Η London and Regional με τη συμφωνία αυτή υπολογίζεται ότι πέτυχε απόδοση 50% στην επένδυσή της που έγινε το 2019, οπότε και απέκτησε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έναντι 50 εκατ. από τους κληρονόμους του ιδρυτή και επί τέσσερις δεκαετίες ιδιοκτήτη του, Κωνσταντίνου Μαλάμου. Ωστόσο, με εξαίρεση τις πάγιες ετήσιες συντηρήσεις, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική ανακαίνιση στο τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο, λόγω της πανδημίας.

Ετσι, υπολογίζεται πως σήμερα η ανακαίνισή του –προαπαιτούμενο μεταξύ άλλων και για ενδεχόμενη αναβάθμισή του σε κατηγορία πέντε αστέρων– θα απαιτήσει τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ (52.000 ευρώ ανά δωμάτιο).

Η διαδικασία για την πώληση του ξενοδοχείου από το βρετανικό fund, που έγινε γνωστό στην Ελλάδα από το ενδιαφέρον που εκδήλωσε προ δεκαετίας για την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, χωρίς ωστόσο να καταβάλει τελικά δεσμευτική προσφορά, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. O όμιλος Χατζηλαζάρου είναι όμως ο τελευταίος που εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής για το ξενοδοχείο της οδού Πανεπιστημίου, καθώς λόγω και της προηγούμενης συναλλαγής στη Ρόδο βρέθηκε σε στενή επαφή με τους πωλητές, τη London and Regional.

Είναι η πρώτη εκτός Ρόδου επένδυση του ελληνικού ξενοδοχειακού ομίλου.

Αντιθέτως, εκτενείς διαπραγματεύσεις είχαν προηγηθεί με μεγάλο Ελληνα ξενοδόχο που διαθέτει εμβληματικές μονάδες στην πρωτεύουσα και όχι μόνο, αλλά όχι στο κέντρο της Αθήνας. Συζητήσεις έκανε η βρετανική εταιρεία ακινήτων και με την ισραηλινών συμφερόντων Fattal Hotels, που έχει τοποθετηθεί δυναμικά στον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άγονες.

Αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψει ξανά στο τραπέζι με τον προαναφερθέντα Ελληνα ξενοδόχο. Τελικά ο όμιλος Χατζηλαζάρου υπερθεμάτισε με την οικονομική προσφορά του, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο ενός ιστορικού ελληνικού ξενοδοχείου. Ξενοδοχείο το οποίο, εκτός από τους επισκέπτες της πόλης, έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, γενικές συνελεύσεις επιχειρήσεων αλλά και μεγάλες κομματικές και πολιτικές συγκεντρώσεις. Διαθέτει άλλωστε έναν από τους μεγαλύτερους συνεδριακούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, με δυναμικότητα της τάξεως των 800 ατόμων.

Το ξενοδοχείο άρχισε να χτίζεται το 1971 και εγκαινιάστηκε το 1976. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ήταν ο Κωνσταντίνος Μαλάμος, που απεβίωσε το 2014. Αλλά η ιστορία του ακινήτου ξεκινάει πολύ παλαιότερα, στις αρχές του 20ού αιώνα: Το 1911, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το «Τιτάνια» βρισκόταν ένα πολυσύχναστο ζαχαροπλαστείο με το όνομα «Ηνωμένα Βουστάσια», που αποτελούσε στέκι πολιτικών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών αλλά και όλου του λεγόμενου «καλού κόσμου». Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, τα «Ηνωμένα Βουστάσια» έμελλε να φθάσουν στο τέλος της διαδρομής τους και το ακίνητο αποφασίστηκε να μετατραπεί σε κινηματογράφο.

Ονομάστηκε «Τιτάνια». Ονομα που κρίθηκε ότι του άρμοζε, καθώς επρόκειτο για έναν κινηματογράφο 2.000 θέσεων. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1932 και εξοπλίστηκε με μηχανήματα τελευταίας για την εποχή τεχνολογίας. Λειτούργησε από το 1933 έως το 1970, οπότε και κληροδότησε τη θέση του και το όνομά του στο ξενοδοχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή