Trade Estates: Eπεκτείνει την παρουσία της στα logistics

Trade Estates: Eπεκτείνει την παρουσία της στα logistics

Οι χώροι που αναπτύσσει για IKEA, Κωτσόβολο ενισχύουν το χαρτοφυλάκιό της

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλώνει την «έκθεσή» της στον τομέα των logistics η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, καθώς η πρόσφατη συμφωνία με την ΙΚΕΑ για την πραγματοποίηση επένδυσης του σουηδικού ομίλου στην περιοχή του Ασπροπύργου αναμένεται να προσθέσει άλλα 50.000 τ.μ. στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης εταιρείας ακινήτων του ομίλου Φουρλή.

Η εν λόγω συμφωνία αφορά την ανάπτυξη και διαχείριση από την Trade Estates του πρώτου logistics του ομίλου ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, με την αξία του ακινήτου να υπολογίζεται σε 45 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι ο όμιλος Φουρλή λειτουργεί τα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής Housemarket, η εν λόγω συμφωνία είναι ανεξάρτητη από τη συνεργασία αυτή. Η Trade Estates συμμετείχε και επικράτησε σε διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, καθώς το νέο συγκρότημα θα εξυπηρετεί το δίκτυο της ΙΚΕΑ στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

Με τη συμφωνία αυτή, το επενδυτικό πρόγραμμα νέων αναπτύξεων της Trade Estates θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Ερχεται δε να πλαισιώσει την υφιστάμενη συμφωνία για την ανάπτυξη, από την Trade Estates, του νέου κέντρου logistics του ομίλου Κωτσόβολος, στην περιοχή της Ελευσίνας. Εκεί δρομολογείται επένδυση ύψους 45 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 56.000 τ.μ. Παράλληλα, η Trade Estates σχεδιάζει έργο αναβάθμισης και ανακατασκευής κέντρου logistics 21.000 τ.μ., επίσης στην περιοχή της Ελευσίνας. Το έργο αυτό, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2026.

Μόλις ολοκληρωθούν τα παραπάνω έργα, η εισηγμένη θα έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο των logistics της νέα και αναβαθμισμένα συγκροτήματα, συνολικής επιφανείας 127.000 τ.μ. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσει τόσο την αύξηση της έκθεσής της στην κατηγορία ακινήτων που προσφέρει σήμερα μερικές από τις υψηλότερες αποδόσεις στην αγορά, όσο και τη σημαντική διασπορά του επενδυτικού της ρίσκου.

Με τις νέες αναπτύξεις το συνολικό εμβαδόν των αποθηκευτικών χώρων που διαχειρίζεται η εταιρεία θα αυξηθεί κατά 127.000 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο προχωράει η αδειοδοτική διαδικασία για την κατασκευή ενός εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό, επιφανείας 30.000 τ.μ., που θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2027. Το 40% της εν λόγω επιφάνειας θα φιλοξενεί νέο κατάστημα ΙΚΕΑ και το υπόλοιπο 60% θα αφορά 7-9 εμπορικές αλυσίδες, με καταστήματα των 1.000-1.500 τ.μ. εκάστη. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 68 εκατ. ευρώ.

Στην περιφέρεια δρομολογείται ένα εμπορικό πάρκο στην Πάτρα, με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 17.100 τ.μ. και ορίζοντα ολοκλήρωσης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι ύψους 27 εκατ. ευρώ και επίσης θα αφορά κατάστημα ΙΚΕΑ, σε ποσοστό 42% της επιφάνειας, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από άλλους λιανεμπόρους. Το τρίτο εμπορικό πάρκο της εταιρείας σχεδιάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, θα προσφέρει επιφάνεια 13.200 τ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2025. Η επένδυση αυτή υπολογίζεται σε 20,6 εκατ. ευρώ, με το 65% να αφορά κατάστημα ΙΚΕΑ και το υπόλοιπο 35% άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Στο τέλος του 2023, μετά και την προσθήκη του εμπορικού πάρκου Smart Park από τη REDS του ομίλου Ελλάκτωρ, το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates κατέγραψε αύξηση της αξίας του κατά 65%, αγγίζοντας τα 477,2 εκατ. ευρώ, από τα 288,8 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022. Παράλληλα, τα κέρδη από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων στην εύλογη αξία τους διαμορφώθηκαν σε 30,2 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή