«Τρύπα» 100-200 εκατ. στον προϋπολογισμό από τα ελλείμματα σε ΥΚΩ και ΕΛΑΠΕ

«Τρύπα» 100-200 εκατ. στον προϋπολογισμό από τα ελλείμματα σε ΥΚΩ και ΕΛΑΠΕ

Η μείωση της χονδρικής τιμής ρεύματος διευρύνει το έλλειμμα των δύο ειδικών λογαριασμών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, που δεν είχε προβλεφθεί, ύψους 100-200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, επιφέρει η μείωση της χονδρικής τιμής ρεύματος, καθώς διευρύνει το έλλειμμα των ειδικών λογαριασμών Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) και ΑΠΕ.

Οι δύο λογαριασμοί θα ήταν ούτως ή άλλως ελλειμματικοί, αλλά οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το έλλειμμά τους θα είναι μεγαλύτερο από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, για τις ΥΚΩ, η πρόβλεψη ήταν για ένα έλλειμμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση σήμερα, όμως, είναι ότι το έλλειμμα θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει και το αντίστοιχο του 2023, που διαμορφώθηκε στα 290 εκατ. ευρώ. Θα είναι, δηλαδή, κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο. Κι αυτό γιατί η τιμή του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της χονδρικής τιμής ρεύματος έχει υποχωρήσει σημαντικά, επομένως, έχουν μειωθεί και τα έσοδα του λογαριασμού, ενώ την ίδια ώρα οι δαπάνες τους, οι οποίες αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την επιδότηση των τιμολογίων των χαμηλών εισοδηματικών ομάδων, παραμένουν σταθερές. Αντίστοιχα, έλλειμμα 100-150 εκατ. ευρώ προβλέπεται για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Πριν από την ενεργειακή κρίση, εξηγούν στο υπουργείο Οικονομικών, οι λογαριασμοί ήταν πάλι ελλειμματικοί, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, αλλά η άνοδος της τιμής της ενέργειας αύξησε τα έσοδά τους. Τώρα, με την επιστροφή στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, το πρόβλημα επιστρέφει, αλλά εντονότερο από τις προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση, το κράτος θα καλύψει μέσω του προϋπολογισμού το έλλειμμά τους.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που εξηγεί γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες παροχές, υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε χθες για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και σχολίασε πως στην ερώτηση «τι θα δώσετε» η απάντηση είναι «όσα αντέχουμε». Ο ίδιος έκανε αναφορά στο νέο δημοσιονομικό – διαρθρωτικό πρόγραμμα που θα υποβάλει η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μια 4ετία, στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο αυτό πλαίσιο, οι χώρες δεν θα μπορούν να κάνουν έξτρα παροχές όταν υπάρχει υπεραπόδοση εσόδων, γιατί αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη μείωση του χρέους. Οι παροχές θα δίνονται μόνο μέσω αύξησης φόρων.

«Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και κυρίως η δημοσιονομική σοβαρότητα», είπε ο κ. Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου Real Investment Summit 2024, που διοργάνωσε ο όμιλος Real.

«Oι προοπτικές είναι μοναδικές, γιατί η χώρα βγαίνει από την κρίση, άρα υπάρχει το φαινόμενο του ελατηρίου. Ταυτόχρονα έχουμε το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο συνδυάζεται με την πολιτική σταθερότητα. Αυτός ο συνδυασμός σπάνια συμβαίνει, θα είμαστε αδικαιολόγητοι αν δεν τα καταφέρουμε. Ο κίνδυνος είναι η αυταρέσκεια. Οι ποδηλάτες που δεν ποδηλατούν, πέφτουν και γι’ αυτό η προσπάθεια συνεχίζεται».

«Τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η πορεία της σοβαρότητας σηματοδοτεί φέτος το νομοσχέδιο για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με βάση τους νέους κανόνες που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο και πρόκειται να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Γι’ αυτό, πρόσθεσε, όταν με ρωτούν τι θα δώσετε, απαντώ: όσα αντέχουμε. Γιατί αν ξεπεράσουμε κάποια όρια κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω και αυτό θα ήταν εις βάρος πρώτα απ’ όλα της ίδιας της κοινωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή