Χαΐτογλου ΑΒΕΕ: Ρεκόρ τζίρου για τρίτη διαδοχική χρονιά

Χαΐτογλου ΑΒΕΕ: Ρεκόρ τζίρου για τρίτη διαδοχική χρονιά

Το 2023 οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας ξεπέρασαν το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών της βιομηχανίας, που έγινε γνωστή κυρίως από τον Μακεδονικό Χαλβά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον τζίρο της να βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 εκατ. ευρώ συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής η «Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ» –γνωστή κυρίως από τον Μακεδονικό Χαλβά, ένα παραδοσιακό έδεσμα–, η οποία πλέον κάνει διεθνή καριέρα με βασικό όχημα ένα άλλο τρόφιμο, επίσης με βασικό συστατικό το σουσάμι, που δεν είναι άλλο από το ταχίνι. Μάλιστα το 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας ξεπέρασαν το 50% του συνολικού τζίρου της ιστορικής αυτής βιομηχανίας, με το 40% της αξίας των εξαγωγών να γίνεται προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σημαντική αγορά για την εταιρεία είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας ταξιδεύουν συνολικά σε πάνω από 50 χώρες.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. Ελ. Χαΐτογλου, διευθυντής marketing της εταιρείας, στο περιθώριο εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών, το 2023 η εταιρεία πραγματοποίησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ τζίρου, ο οποίος κυμάνθηκε σε περίπου 99 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία τετραετία η εταιρεία, η οποία το 2019 βρέθηκε στο «χείλος του γκρεμού», λόγω των συσσωρευμένων χρεών και προχώρησε σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 130 εκατ. ευρώ, έχει καταφέρει να αυξήσει τον τζίρο της κατά 50%, από τα 65 εκατ. ευρώ στα 99 εκατ. ευρώ το 2023.

«Ο κόσμος επιστρέφει στο ταχίνι, το οποίο αναγνωρίζει ως υπερτροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαΐτογλου, ενώ σε ό,τι αφορά τον χαλβά επεσήμανε ότι οι μπάρες που έχει τοποθετήσει στην αγορά η εταιρεία έχουν ως αποτέλεσμα τις αυξημένες πωλήσεις του προϊόντος και εκτός της περιόδου της Σαρακοστής. Ανοδική πορεία καταγράφει και το φυστικοβούτυρο, το οποίο η «Αφοί Χαΐτογλου» τοποθέτησε στην αγορά πριν από 7 χρόνια. Το προϊόν θεωρείται ως υγιεινό άλειμμα σε σχέση με άλλα και ακόμη και αν η συμμετοχή του στον τζίρο της εταιρείας είναι σχετικά χαμηλή, σημειώνει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.

Κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, ο κ. Χαΐτογλου τάχθηκε υπέρ οποιουδήποτε μέτρου οδηγεί σε «καθαρές» τιμές. Ο ίδιος σημείωσε ότι η εταιρεία έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους και για τον λόγο αυτό το 2023 τα κέρδη της ήταν πιεσμένα, ενώ επεσήμανε ότι φέτος η μεν αύξηση της βασικής πρώτης ύλης (σουσάμι) είναι της τάξης του 10%-12% και του μεταφορικού κόστους κατά 18%, καθώς οι εισαγωγές που γίνονται από την Αιθιοπία επηρεάζονται από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή