Aktor Romania: Εργο 573 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία

Aktor Romania: Εργο 573 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία

Αφορά την κατασκευή των μεγαλύτερων σιδηροδρομικών σηράγγων της Ρουμανίας, συνολικού μήκους 12 χλμ.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα έργα στη Ρουμανία ξεκίνησε να κατασκευάζει η Aktor Romania, θυγατρική του ομίλου Intrakat, ως μέλος κοινοπραξίας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 573 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη διάνοιξη των βουνών μεταξύ των περιοχών Apata και Racos για την κατασκευή των μεγαλύτερων σιδηροδρομικών σηράγγων της Ρουμανίας, συνολικού μήκους 12 χλμ. Το τμήμα Brasov – Sighisoara αποτελεί τμήμα του στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικού άξονα Ρήνου – Δουνάβεως και έχει ιδιαίτερη αξία για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο. Με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της γραμμής, οι συρμοί θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες έως 160 χλμ./ώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ανάγκες του έργου χρησιμοποιούνται, παράλληλα, τέσσερις «μετροπόντικες», ή TBM. Το πρώτο από τα δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων, που μάλιστα συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων της Ευρώπης, εγκαταστάθηκε στην περιοχή Ormenis της επαρχίας Brasov και ξεκίνησε τη διάνοιξη της πρώτης από τις δύο δίδυμες σήραγγες («Ormenis»), μήκους 6,9 χλμ., στο πλαίσιο της κατασκευής του νότιου άξονα του σιδηροδρομικού έργου. Ενα δεύτερο ζεύγος σηράγγων («Homorod»), μήκους 5,1 χλμ., θα διανοιχθεί μεταξύ των θέσεων Racos και Homorod. Οι σήραγγες θα ενώνονται με στοές. Οι συνολικά 4 σήραγγες θα έχουν εσωτερική διάμετρο 8,6 μέτρων και θα διανοιχθούν από 4 TBM. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα έργα στην Ευρώπη, όπου θα χρησιμοποιηθούν 4 TBM αυτού του μεγέθους, ταυτόχρονα.

Η κατασκευαστική αγορά της Ρουμανίας αποτελεί βασικό «στόχο» του ομίλου Intrakat, πέραν ασφαλώς της Ελλάδας. «Πιστεύουμε βαθιά στις προοπτικές ανάπτυξης της Ρουμανίας και είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το εγχείρημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ακτωρ, μιλώντας στο περιθώριο σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου, με αφορμή την έναρξη της κατασκευής της πρώτης σήραγγας του τμήματος Apata – Cata της σιδηροδρομικής γραμμής Brasov – Sighisoara.

Η πρόοδος της υλοποίησης του τεχνικού αντικειμένου είναι στο 24% και η αποπεράτωση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Οι μελέτες του έργου χρειάστηκε να επικαιροποιηθούν, λαμβάνοντας υπόψη δύσκολες γεωτεχνικές και καιρικές παραμέτρους. Σε πλήρη ανάπτυξη θα εργαστούν στο έργο περίπου 600 άτομα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και μηχανικοί με διεθνή εμπειρία σε έργα σηράγγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ακτωρ υλοποιεί μέσω άλλης σύμβασης δύο ακόμη τμήματα του εν λόγω σιδηροδρομικού άξονα: Τα «Brasov – Apata» και «Cata – Sighisoara». Ο προϋπολογισμός των δύο συμβάσεων ξεπερνάει το 1,1 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή