Κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων ελληνικών επιχειρήσεων το 2023

Κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων ελληνικών επιχειρήσεων το 2023

Εφθασαν τις 116, ενώ φέτος αναμένεται να είναι ακόμη περισσότερες

κύμα-εξαγορών-και-συγχωνεύσεων-ελλην-562920493

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των συναλλαγών για εξαγορές και συγχωνεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο 2023, στοιχείο που δείχνει τη δυναμική της αγοράς, δυναμική που αναμένεται να συνεχιστεί με ακόμη πιο έντονο ρυθμό μέσα στο 2024, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν θα υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός. Μάλιστα, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να προσελκύουν και νέους επενδυτές, που μέχρι πρόσφατα απέφυγαν την εμπλοκή τους με την ελληνική πραγματικότητα, τόσο από τον χώρο των κεφαλαίων ιδιωτικών επενδυτικών συμμετοχών (private equity funds) όσο και στρατηγικών παικτών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στους κλάδους της πράσινης ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των τροφίμων.

Η επενδυτική βαθμίδα

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η πρόβλεψη για συνέχιση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με παρόμοιους ρυθμούς και φέτος, ενώ η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό μέσα στη χρονιά, εκτιμάται ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει περισσότερες και μεγαλύτερης αξίας εξαγορές το επόμενο διάστημα. Ηδη και ενώ βρισκόμαστε μόλις στον τρίτο μήνα του 2024 έχουν δρομολογηθεί έξι συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων συνολικής αξίας περί τα 6 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο έτος θα ολοκληρωθεί σειρά συμφωνιών που ανακοινώθηκε πέρυσι (π.χ. εξαγορά της «Κωτσόβολος» από τη ΔΕΗ, της Volterra Εμπορίας από τη Mytilineos κ.ά.).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC «Εξαγορές και συγχωνεύσεις 2023», η οποία παρουσιάστηκε χθες, το 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 116 εξαγορές και συγχωνεύσεις συνολικής αξίας 5,9 δισ. ευρώ, με τον αριθμό των συναλλαγών να αποτελεί ρεκόρ 15ετίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε το 2022, όταν έγιναν 94 συναλλαγές. Συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ, καθώς στα 5,9 δισ. ευρώ των συναλλαγών που αφορού εξαγορές και συγχωνεύσεις, προστίθενται τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποεπενδύσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ, 601 εκατ. ευρώ που αφορούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και 345 εκατ. ευρώ που αφορούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές.

Μεγάλο ενδιαφέρον στους κλάδους της πράσινης ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των τροφίμων.

Μέσα στο 2023, εξάλλου, εισήχθησαν στο ελληνικό χρηματιστήριο πέντε εταιρείες (Optima bank, Trade Estates και Orilina Properties στην Κύρια αγορά και DotSoft και MED στην Εναλλακτική αγορά). «Καμία οικονομία δεν μπορεί να είναι σοβαρή χωρίς χρηματιστήριο. Το ελληνικό χρηματιστήριο κατακτά σιγά σιγά την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού και θα αποτελέσει σημαντικό πόλο συνέχειας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε ο Θανάσης Πανόπουλος, partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδος.

Οι περισσότερες σε αριθμό εξαγορές και συγχωνεύσεις, 28, πραγματοποιήθηκαν το 2023 στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών – ΜΜΕ – τεχνολογίας, όπου η τάση συγκέντρωσης αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 και μάλιστα όχι μόνο μέσω εξαγοράς μικρών εταιρειών από μεγάλες, αλλά και με συμφωνίες για την εξαγορά μεγάλων «παικτών», όπως είναι για παράδειγμα η φημολογούμενη πώληση της NOVA. Ακολουθεί ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (11 συμφωνίες) και των τροφίμων και ποτών (επίσης 11 συμφωνίες). «Κάθε εβδομάδα έχουμε και έναν νέο επενδυτή που θέλει να κάνει ΑΠΕ στην Ελλάδα και αγνοούσαμε πριν την ύπαρξή του, πρόκειται δηλαδή για νέους επενδυτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πανόπουλος, με τον Γιώργο Μακρυπίδη, partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδος να αναφέρει ότι «δεν έχει ξαναδεί στα 20 χρόνια που δουλεύει στο αντικείμενο τέτοιο μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ».

Κινητικότητα καταγράφεται και στον κλάδο των τροφίμων, όπου φέρεται να κυοφορούνται τέσσερις τουλάχιστον συμφωνίες, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσελκύουν το ενδιαφέρον εισερχόμενων επενδυτών. Καθοριστικό ρόλο τόσο στον χώρο των τροφίμων, όπου έχουν ήδη ισχυρή παρουσία, όσο και σε άλλους κλάδους αναμένεται να παίξουν το επόμενο διάστημα τα ελληνικά private equity funds, καθώς έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 0,8-1 δισ. ευρώ. «Υπάρχουν διαμάντια ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πεισθεί ακόμη να τις πουλήσουν», ανέφεραν με νόημα τα στελέχη της PwC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή