Τα ακίνητα η αγαπημένη επένδυση του mr Nvidia

Τα ακίνητα η αγαπημένη επένδυση του mr Nvidia

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, οι σπουδές και η χρονιά-ορόσημο για τον CEO του κολοσσού κατασκευής ημιαγωγών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Tζένσεν Χουάνγκ, ο ισχυρός άνδρας της Nvidia και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο σήμερα, ενσαρκώνει κατά κάποιον τρόπο το περίφημο «αμερικανικό όνειρο». Γεννήθηκε στην αρχαία πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊνάν, και όταν ήταν μόλις εννέα ετών οι γονείς του τον έστειλαν στις ΗΠΑ για να ζήσει με έναν θείο του στην Τακόμα της Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια έζησε μερικά από τα πιο σημαντικά του χρόνια στο Oneida Baptist Institute στο Κεντάκι, ένα θρησκευτικό σχολείο που ο θείος του λανθασμένα θεώρησε πως ήταν ιδιωτικό.

Τα καλοκαίρια καθάριζε τουαλέτες και μερικές φορές έτρωγε μήλα από ένα δέντρο έξω από το παράθυρο του κοιτώνα του, όπως θυμόταν αργότερα. Λίγα χρόνια μετά οι γονείς του ενώθηκαν τελικά με τον ίδιο και τον αδερφό του στις ΗΠΑ και η οικογένεια εγκαταστάθηκε έξω από το Πόρτλαντ του Ορεγκον, όπου ο Χουάνγκ πήγε γυμνάσιο, άρχισε να παίζει τένις και εργάστηκε για λίγο στο ταχυφαγείο Denny’s, πλένοντας πιάτα. Απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον και στη συνέχεια μεταπτυχιακό στον ίδιο τομέα από το Στάνφορντ, η χρονιά-ορόσημο ωστόσο στη ζωή του παραμένει το 1993. Τότε, μαζί με δύο συναδέλφους σχεδιαστές μικροτσίπ, τους Κρις Μαλατσόφσκι και Κέρτις Πρίεμ, ίδρυσαν τη Nvidia, σε ένα παράρτημα των Denny’s, αυτή τη φορά στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας.

Ο Χουάνγκ ήταν τότε 30 ετών και μαζί με τους φίλους και συνοδοιπόρους του είχαν από κοινού μόλις 40.000 δολάρια στην τράπεζα, αλλά και την απόλυτη επίγνωση για το τι θα ακολουθούσε στον κλάδο της τεχνολογίας. «Πιστεύαμε ότι αυτό το μοντέλο υπολογιστών θα έλυνε προβλήματα που βασικά δεν μπορούσαν να λύσουν οι υπολογιστές γενικής χρήσης», είχε πει στο Fortune το 2017. «Παρατηρήσαμε επίσης ότι τα βιντεοπαιχνίδια ήταν ταυτόχρονα ένα από τα πιο απαιτητικά υπολογιστικά προβλήματα και θα είχαν απίστευτα υψηλό όγκο πωλήσεων. Αυτές οι δύο συνθήκες δεν συμβαίνουν συχνά. Τα βιντεοπαιχνίδια μάς απογείωσαν και μας βοήθησαν να φτάσουμε σε μεγάλες αγορές χρηματοδοτώντας τεράστια έρευνα και ανάπτυξη για την επίλυση μαζικών υπολογιστικών προβλημάτων».

Σήμερα, ο 61χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού κατασκευής ημιαγωγών είναι ο 21ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg και έχει αποκτήσει υπερπολυτελή ακίνητα, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Χαβάη. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Nvidia αυξήθηκε πρόσφατα πάνω από 1,9 τρισ. δολάρια, μετά τα κέρδη άνω του 15% στην τιμή της μετοχής της. Ως αποτέλεσμα, η καθαρή περιουσία εκτοξεύτηκε κατά σχεδόν 9 δισ. δολάρια, αγγίζοντας τα 69 δισ., σύμφωνα με το Forbes.

Ο ίδιος ζει κυρίως κοντά στα κεντρικά γραφεία της Nvidia στη Σάντα Κλάρα και από το τέλος της δεκαετίας του ’80 έχει ξοδέψει περίπου 55 εκατ. δολάρια σε ακίνητα, μια από τις αγαπημένες του πλέον επενδύσεις. Στο πρώτο έτος των σπουδών του συνάντησε τη μελλοντική του σύζυγο Λόρι Μιλς, συνεργάτη του στο εργαστήριο. Μετά την αποφοίτησή τους εργάστηκαν και οι δύο ως σχεδιαστές μικροτσίπ, εκείνη όμως κέρδιζε περισσότερα, όπως είχε παραδεχθεί προτού αφήσει την αγορά εργασίας για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή