Ρουμανικό ενδιαφέρον για τα δύο FSRU της Αλεξανδρούπολης

Ρουμανικό ενδιαφέρον για τα δύο FSRU της Αλεξανδρούπολης

Εξετάζεται μετοχική συμμετοχή τόσο στην υφιστάμενη εγκατάσταση όσο και σε αυτήν που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κάθετος ∆ιάδρομος φυσικού αερίου, στρατηγική που αναδεικνύει την Ελλάδα σε βασική πύλη εφοδιασμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων, μετά τη στήριξή του και από την Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσιολάκου.

Στη συνάντηση μάλιστα φαίνεται να επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Ρουμανίας να στηρίξει υφιστάμενες αλλά και νέες υποδομές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που μπορούν να υποστηρίξουν τη μεταφορά αυξημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω του Κάθετου Διαδρόμου στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τη μεγάλη αγορά της Ουκρανίας. Η Ρουμανία φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μετοχική συμμετοχή και δέσμευση δυναμικότητας στο FSRU Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται σε στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας, αλλά και να εξετάζει επίσης τη συμμετοχή της στο δεύτερο FSRU που σχεδιάζει να αναπτύξει ο όμιλος Κοπελούζου στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για αδειοδοτημένο από τη ΡΑΑΕΥ σχέδιο, η ανάπτυξη του οποίου συνδέθηκε από την αρχή με την τροφοδοσία της αγοράς της Ουκρανίας και τον Κάθετο Διάδρομο.

Στις 18 Ιανουαρίου στην Αθήνα και στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης CESEC, η ομάδα χωρών υποστήριξης του Κάθετου Διαδρόμου διευρύνθηκε μέσω της υπογραφής μνημονίου με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Μολδαβίας. Η Gastrade (εταιρεία συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου και φορέας υλοποίησης του έργου) διαβλέποντας τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω του Κάθετου Διαδρόμου έβγαλε από τον «πάγο» το σχέδιο για δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη και ξεκίνησε τις διερευνητικές επαφές σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο για τη στήριξή του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Κοπελούζος στις 26 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε το Βουκουρέστι όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας, Sebastian Burduja. Σε αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για συμμετοχή στο υφιστάμενο FSRU Αλεξανδρούπολης, ενώ συζητήθηκαν και οι δυνατότητες στήριξης του δεύτερου FSRU είτε με μετοχική συμμετοχή είτε με δέσμευση δυναμικότητας. Η συμμετοχή στο υφιστάμενο FSRU θα προχωρήσει, στον βαθμό που αποφασιστεί οριστικά, με την εξαγορά ενός ποσοστού που διαθέσουν από κοινού οι σημερινοί μέτοχοι. Στο FSRU Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν, με ποσοστό 20% έκαστος, η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, η GasLog, η Bulgartransgaz, η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ.

Το διαμορφωμένο σε FSRU πλοίο «Αλεξανδρούπολις» αγκυροβόλησε στο Θρακικό Πέλαγος στις 17 Δεκεμβρίου και βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας. Το έργο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις 30 Απριλίου. Το 70% των ποσοτήτων αερίου που θα φτάνει στις εγκαταστάσεις του θα καταλήγει στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω των διασυνοριακών διασυνδέσεων στη Σερβία, στη Β. Μακεδονία, στη Ρουμανία μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία και δυτικά μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Η δυναμικότητα του έργου έχει δεσμευτεί σε μακροχρόνια βάση σε ποσοστό σχεδόν 80% από 13 διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ελληνικών, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για το υπόλοιπο της δυναμικότητας από νέες εταιρείες. Η πλωτή μονάδα διαθέτει τρεις μονάδες αεριοποίησης, συνολικής δυναμικότητας 5,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, ενώ διαθέτει αποθηκευτική δυναμικότητα 153.000 κ.μ. αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή