Επένδυση 200 εκατ. για ξενοδοχείο στη Μύκονο

Επένδυση 200 εκατ. για ξενοδοχείο στη Μύκονο

Η γερμανικών συμφερόντων Southrock σχεδιάζει την ανάπτυξη σε έκταση 193 στρεμμάτων μιας μονάδας 6 αστέρων και 12 υπερπολυτελών βιλών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Επένδυση 200 εκατ. για την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος με ξενοδοχείο 6 αστέρων στη θέση Αγράρι στη Μύκονο προωθεί η γερμανικών συμφερόντων Southrock Property Company Eleven. Η Southrock αποτελεί την ελληνική θυγατρική εταιρεία του επιχειρηματικού ομίλου Otto με έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας και είναι ο φορέας της επένδυσης. Ο όμιλος Otto έχει παρουσία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και δραστηριοποιείται σε πλήθος διαφορετικών κλάδων, μεταξύ των οποίων και η διαχείριση κόκκινων δανείων. Απασχολεί 42.000 εργαζομένους και το 2023 είχε κύκλο εργασιών 16,2 δισ. ευρώ. Μέσω θυγατρικής της απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια το ακίνητο έκτασης 193 στρεμμάτων στο Αγράρι από ελληνική τράπεζα, η οποία το είχε κατασχέσει έναντι μη εξυπηρετούμενου δανείου των προηγούμενων ιδιοκτητών του που είχαν επίσης σχέδια τουριστικής ανάπτυξης, τα οποία ουδέποτε όμως ωρίμασαν.

Τώρα η Southrock Property Company Eleven κατέθεσε φάκελο στο Enterprise Greece για τον χαρακτηρισμό του επενδυτικού σχεδίου της ως στρατηγικής επένδυσης, προκειμένου να προχωρήσει στην πολεοδόμηση και την αδειοδότηση του project μέσω ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικής επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Να εξασφαλίσει δηλαδή τις απαραίτητες χωροταξικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες μέσω Προεδρικού Διατάγματος.

Η Southrock είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Southrock Asset Management Α.Ε. Σύμφωνα με πηγές της διοίκησής της, έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα ίδια κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά αγορές προβληματικών δανείων από τις τράπεζες.

Η εν λόγω επένδυση στην περιοχή Αγράρι στη Μύκονο με προϋπολογισμό πάνω από 200 εκατ. ευρώ αφορά την ανάπτυξη σε έκταση 193 στρεμμάτων υπερπολυτελούς ξενοδοχείου και 12 υπερπολυτελών βιλών. Μάλιστα βρίσκεται ήδη σε επαφές με αντίστοιχους, μεγάλους, διεθνείς οίκους διαχείρισης, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση και τη λειτουργία του project όταν αυτό ολοκληρωθεί.

«Η ανάπτυξη θα είναι η ηπιότερη συγκριτικά ανάπτυξη στο νησί, καθώς η Southrock στρατηγικά επέλεξε το σενάριο με τη χαμηλότερη επιβάρυνση», αναφέρουν πηγές του επενδυτή. Συγκεκριμένα, το business plan προβλέπει προτεινόμενη δόμηση 15.781,52 τετραγωνικών μέτρων με κάλυψη 12,618 στρεμμάτων από τα συνολικά 193 στρέμματα της έκτασης για τη δημιουργία περίπου 75 δωματίων (150 κλίνες). Και αυτό παρά το γεγονός, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ότι με βάση τους όρους της δασικής νομοθεσίας και της πολεοδομίας Μυκόνου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν έως και 20.329,68 τετραγωνικά μέτρα δόμησης, με κάλυψη 27,5 στρεμμάτων και δυναμικότητα 457 κλινών.

Εφόσον εγκριθεί η επένδυση, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό. Η Southrock υπόσχεται πως το σύνολο της ανάπτυξης θα λάβει «πράσινη» πιστοποίηση και ισχυρίζεται ότι δεν διεκδικεί καμία πολεοδομική παρέκκλιση ή επιδότηση. «Το σύνολο της έκτασης βρίσκεται στην προνομιακή μπλε ζώνη και τα σχέδια ούτως ή άλλως προβλέπουν ήπια ανάπτυξη με χαμηλότερο συντελεστής δόμησης από τον υφιστάμενο και χωρίς παρεκκλίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η έκταση, συμπληρώνουν πηγές της Southrock, έχει ήδη πρόσβαση από δύο δημόσιες οδούς με πλάτος άνω των 5 μ. και έτσι πληροί τις προϋποθέσεις της εκτός σχεδίου δόμησης. Στα σχέδια προβλέπεται και η ανέγερση κατοικιών προσωπικού, ενώ μέρος της έκτασης των 193 στρεμμάτων θα αποδοθεί σε δημόσια χρήση πάρκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT