Οι 5 μεγάλες αγορές για τα ελληνικά καλλυντικά προϊόντα

Οι 5 μεγάλες αγορές για τα ελληνικά καλλυντικά προϊόντα

Κύπρος, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία απορροφούν σχεδόν τις μισές εξαγωγές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε αγορές προσελκύουν τις περισσότερες –σχεδόν τις μισές– εξαγωγές καλλυντικών προϊόντων με ελληνική υπογραφή, οι οποίες σε αξία σημειώνουν άνοδο την πενταετία 2018-2022, φτάνοντας τα 478 εκατ. ευρώ το 2022 από 405,1 εκατ. ευρώ το 2021, 317,4 εκατ. ευρώ το 2019 και 280,2 εκατ. ευρώ το 2018. Σύμφωνα με στοιχεία του Enterprise Greece που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), οι περισσότερες ποσότητες καλλυντικών, ήτοι περίπου το 47% του όγκου των εξαγωγών, κατευθύνονται στις αγορές της Κύπρου, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας αλλά και της Ιταλίας, ενώ σε αξία η Κύπρος, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία αλλά και η Γαλλία συγκεντρώνουν πάνω από το 40%. Συνολικά οι εξαγωγές ελληνικών καλλυντικών έχουν ένα μερίδιο την πενταετία (2018-2022) κατά μέσον όρο γύρω στο 0,95% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, οι οποίες το 2022 ανήλθαν σε αξία στα 55 δισ. ευρώ από 39,9 δισ. ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε.

Τι εξάγουμε

Ποια καλλυντικά προσελκύουν περισσότερο τις ξένες αγορές;

Το 2022 το 70,5% του τζίρου των καλλυντικών προέρχεται ουσιαστικά από 5 κατηγορίες προϊόντων, με το μέικ-απ και τα προϊόντα μακιγιάζ να βρίσκονται στην κορυφή της πεντάδας με μερίδιο περίπου 37%. Ακολουθούν προϊόντα περιποίησης μαλλιών με μερίδιο 11,1%, ενώ πόλος έλξης για τις διεθνείς αγορές είναι και τα σαμπουάν (9,1%). Παράλληλα, σαπούνια καθώς και οργανικά προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος ολοκληρώνουν τη «χρυσή» πεντάδα των καλλυντικών προϊόντων που καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο εξαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίασης που έχει στη διάθεσή του ο ΠΣΒΑΚ, οι αγορές με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για τις ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών προϊόντων στις κατηγορίες της ομορφιάς και των αρωμάτων (beauty products and perfums) είναι η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Γαλλία. Οπως σημειώνεται, η Ιταλία εμφανίζει τη μεγαλύτερη απόλυτη διαφορά μεταξύ δυνητικών και πραγματικών εξαγωγών σε όρους αξίας, αφήνοντας περιθώριο για επιπλέον εξαγωγές αξίας 19 εκατ. δολ. Πάντως, κορεσμένες φαίνεται να είναι οι αγορές των ΗΠΑ αλλά και της Ισπανίας. Σε ό,τι αφορά τις χώρες παγκοσμίως με τις μεγαλύτερες δυνατότητες να εξάγουν προϊόντα ομορφιάς, μακιγιάζ και περιποίησης δέρματος, φυσικά, ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκεται η Γαλλία, ακολουθεί η Νότια Κορέα αλλά και η Ιαπωνία. Μάλιστα, η Γαλλία εμφανίζει τη μεγαλύτερη απόλυτη διαφορά μεταξύ δυνητικών και πραγματικών εξαγωγών σε αξία, με περιθώρια για την πραγματοποίηση πρόσθετων εξαγωγών αξίας 5,1 δισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή