Νέος κατώτατος μισθός: Ανακοινώνεται στις 27 Μαρτίου

Νέος κατώτατος μισθός: Ανακοινώνεται στις 27 Μαρτίου

Το σχέδιο πορίσματος της διαβούλευσης του ΚΕΠΕ προτείνει αυξήσεις μεταξύ 4% και 5%

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία εβδομάδα από σήμερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 27ης Μαρτίου, θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου για περίπου 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ηδη την περασμένη Παρασκευή οι εργασίες της επιτροπής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο για το έτος 2024, υπό την προεδρία του προέδρου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) Κώστα Παπαδημητρίου, ομότιμου καθηγητή Νομικής Αθηνών, και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των υπουργών Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας ολοκληρώθηκαν και πλέον το σχέδιο πορίσματος της διαβούλευσης του ΚΕΠΕ παραδόθηκε στην κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αν και το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες προτείνει αυξήσεις μεταξύ 4% και 5%. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε κατώτατο μισθό αυξημένο κατά περίπου 30 με 40 ευρώ, ώστε από 780 ευρώ που είναι σήμερα να πάει στα 811,2 έως 819 ευρώ μεικτά αντίστοιχα.

Σύμφωνα βέβαια με τους οικονομολόγους και τους ειδικούς, η αύξηση που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από την αρμόδια υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα είναι της τάξης των 50 ευρώ περίπου, γεγονός που σημαίνει πως ο κατώτατος θα «κλειδώσει» κοντά στα 830 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, οι μισθωτοί χωρίς προϋπηρεσία που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, από την 1η Απριλίου θα λάβουν καθαρά, στην τσέπη, 706 ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 40 ευρώ καθαρά, από τα 667 ευρώ που αντιστοιχούν στα 780 ευρώ μεικτά.

Με μία τριετία, ο νέος κατώτατος μισθός των 830 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 913 ευρώ μεικτά, ήτοι 762 ευρώ καθαρά, με δύο τριετίες θα φθάσει τα 996 ευρώ μεικτά και 817,5 ευρώ καθαρά, ενώ με τρεις τριετίες, ο νέος κατώτατος μισθός, εφόσον αυξηθεί κατά 50 ευρώ μεικτά, θα ανέλθει στα 1.079 ευρώ μεικτά που αντιστοιχούν σε 872 ευρώ καθαρά (καθαρή αύξηση 42,5 ευρώ τον μήνα).

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, οι προτάσεις εργοδοτών και εργαζομένων «απείχαν» κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ προτείνουν αυξήσεις πέριξ του 4% με 5%, ενώ στον αντίποδα η ΓΣΕΕ εισηγήθηκε αύξηση 16,4% (128 ευρώ) προκειμένου ο νέος κατώτατος να διαμορφωθεί στα 908 ευρώ μεικτά.

Να σημειωθεί επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου επηρεάζει 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι. Εφόσον δε ο κατώτατος μισθός φθάσει τα 830 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή