Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις με όμιλο του Αμπου Ντάμπι – Το τελικό τίμημα για την εξαγορά αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ/μετοχή

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει, εκτός απροόπτου, το τοπίο αναφορικά με το αν θα υπάρξει αίσιο τέλος στις εν εξελίξει –και προχωρημένες ως φαίνεται– συζητήσεις για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο φερόμενος αγοραστής είναι ο όμιλος ενεργειακών επενδύσεων Masdar από το Αμπου Ντάμπι, που αποτελεί και το «όχημα» της χώρας στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Η στόχευση της Masdar έως το 2030 είναι να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ δυναμικότητας 100 GW. Επίσης, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου αναμένεται να αγγίξει το 1 εκατ. τόνους ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία σχεδιάζει την υλοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων σε διάφορα έργα ΑΠΕ ανά τον κόσμο.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, πριν από ένα χρόνο ενισχύθηκε και η μετοχική βάση της Masdar, που πλέον αποτελείται από τον κρατικό πάροχο ενέργειας του Αμπου Ντάμπι, την Taqa (Abu Dhabi National Energy Company), που ελέγχει ποσοστό 43%, και την ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company), τον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο της χώρας, που διαθέτει το 24% της Masdar. Επιπλέον ποσοστό 33% βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κρατικού επενδυτικού fund Mubadala. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αγοραστικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστοί οι επιμέρους όροι της συμφωνίας που κυοφορείται, το πιο πιθανό ενδεχόμενο, εφόσον προκύψει «λευκός καπνός», είναι το τελικό τίμημα για την εξαγορά της ελληνικής ηγέτιδας του κλάδου των ΑΠΕ να ξεπεράσει τα 20 ευρώ/μετοχή, τοποθετώντας έτσι τη συνολική αξία της εταιρείας σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η τιμή της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής διαπραγματευόταν πέριξ των 17,7-18 ευρώ. Παλιότερες συζητήσεις που είχαν γίνει με την αυστραλιανή εταιρεία First Sentier κινούνταν επίσης πέριξ του επιπέδου των 2,5 δισ. ευρώ.

Ενα σημείο των συζητήσεων που παραμένει αδιαπραγμάτευτο αφορά την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι «κόκκινη γραμμή» για τη διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την οποία θα πρέπει να σεβαστεί ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας προκειμένου να υπάρξει συναίνεση σε μια πιθανή εξαγορά.

Αυτό σημαίνει ότι το προς πώληση ποσοστό στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεπεράσει σίγουρα την καταστατική πλειοψηφία του 33,3%, ώστε να ενεργοποιηθεί ο κανονισμός για την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, 11,06% ελέγχεται απευθείας από τον κ. Γιώργο Περιστέρη, επικεφαλής της διοίκησης του ομίλου, ενώ ένα πρόσθετο 5,98% βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εταιρείας Atale Enterprises Limited, συμφερόντων του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά πάγια πρακτική της, η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν σχολιάζει επισήμως τις εξελίξεις αυτές, αν και σημειώνει ότι «η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί διαχρονικά αποδέκτη σημαντικού ενδιαφέροντος από μεγάλους διεθνείς επενδυτές. Το ενδιαφέρον αυτό, κάθε φορά, αξιολογείται κι εφόσον υπάρξει κάποια εξέλιξη προς ανακοίνωση, οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προχωρήσουν εγκαίρως σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού».

Σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει αυξηθεί σε 1.125 ΜW σε σχέση με τα 905 MW του 2022, καθώς τους προηγούμενους μήνες ξεκίνησε η λειτουργία του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα της Εύβοιας. Υπενθυμίζεται ότι κατά το εννεάμηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 40,7 εκατ. ευρώ. Τα επόμενα χρόνια η παραγωγή της εταιρείας θα αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 550 MW με έργα που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της εκκίνησης, κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα. Σημαντική ώθηση θα δοθεί και από το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Από ΤΕΡΝΑ – RENCO το Microcoft data center

Ενα ακόμη σημαντικό έργο, και για λόγους συμβολικούς, εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό της η ΤΕΡΝΑ, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς αναλαμβάνει, σε κοινοπραξία με την ιταλική RENCO, την κατασκευή του πρώτου κέντρου δεδομένων (data center) της Microsoft, στην περιοχή των Σπάτων. Πρόκειται για μια σύμβαση με κατασκευαστικό αντικείμενο ύψους 100 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου επεξεργασίας δεδομένων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 19,2 MW, το οποίο μάλιστα θα πιστοποιηθεί και κατά το πρότυπο LEED Gold, για την υιοθέτηση τεχνολογιών και υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Το έργο αφορά την κατασκευή μιας εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου, που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, αποτελούμενο από ένα κυρίως κτίριο εξοπλισμού και ένα κτίριο διοίκησης. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει και υποδομή αποθήκευσης νερού, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει καταβληθεί για τη δημιουργία ενός ενεργειακά αποδοτικού συγκροτήματος, που αποτελεί και βασική προτεραιότητα σε τέτοιου είδους έργα. Οι εργασίες κατασκευής πρόκειται να ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή