Συνεργασία Motor Oil με ΤΕΡΝΑ για ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού

Συνεργασία Motor Oil με ΤΕΡΝΑ για ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού

Θα είναι ισχύος 400 MW στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και στα αδειοδοτημένα υπεράκτια πιλοτικά έργα της περιοχής ρίχνει… άγκυρες μετά τη ΔΕΗ και η Motor Oil. Το διυλιστήριο της Κορίνθου, που με σειρά επιθετικών κινήσεων ενισχύει διαρκώς τη θέση του στην αγορά των ΑΠΕ, βρίσκεται προ των πυλών για την είσοδό του στο υπεράκτιο πιλοτικό έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει τους δεσμούς του με τη ΔΕΗ, η οποία πήρε θέση στην ίδια περιοχή πριν από περίπου έναν μήνα με την εξαγορά από τους ομίλους Κοπελούζου- Σαμαρά της εταιρείας «Θρακική Αιολική 1», που διαθέτει άδεια παραγωγής για υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 216 MW. ΤΕΡΝΑ και Motor Oil φέρονται να έχουν έρθει σε συμφωνία, η οποία μάλιστα είναι ζήτημα χρόνου να ανακοινωθεί, για την εξαγορά του 50% της «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που διαθέτει άδεια ανάπτυξης υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 400 MW στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Με τη συμφωνία αυτή διευρύνεται το πεδίο συνεργασίας των εταιρειών Motor Oil και ΤΕΡΝΑ, αφού οι δύο εταιρείες κατασκευάζουν από κοινού μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή (877 MW) αλλά και της Motor Oil με τη ΔΕΗ. Οι τρεις εταιρείες βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζητήσεις και δρομολογούν την κοινή ανάπτυξη των δύο πιλοτικών έργων της Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προκύπτουν αφού βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν με τη ΔΕΗ, η οποία αναπτύσσει κι αυτή πιλοτικό πλωτό αιολικό στην ίδια περιοχή.

Ουσιαστικά τα δύο έργα θα αντιμετωπιστούν ως ένα, όπου η κάθε εταιρεία, δηλαδή ΔΕΗ, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ θα έχουν από 200 MW. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΑΠ) έχει ήδη εκδώσει άδεια έρευνας στα δύο έργα για τη θαλάσσια περιοχή, η οποία εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου και βορείως – βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600 MW. Τα δύο αυτά έργα θα προχωρήσουν πιλοτικά, δηλαδή χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και με λειτουργική ενίσχυση που θα πρέπει να εγκρίνει η Κομισιόν.

Τα πιλοτικά υπεράκτια της Αλεξανδρούπολης φέρνουν ακόμη πιο κοντά τους ομίλους ΔΕΗ και Μotor Oil. Oι δύο εταιρείες έχουν ήδη συμπράξει στον τομέα των ΑΠΕ μέσω της εξαγοράς από τις θυγατρικές τους, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Μore αντίστοιχα, του 49% η πρώτη και του 51% η δεύτερη 16 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,9 GW της UNAGI, όπως επίσης και στον τομέα του υδρογόνου. ΔΕΗ και Motor Oil μέσω της κοινής εταιρείας Hellenic Hydrogen έχουν σχεδιάσει την πρώτη επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 12.000 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις των πρώην λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και με προοπτική επέκτασης ώστε να διπλασιαστεί η ισχύς της μονάδας ηλεκτρόλυσης από τα 100 MW στα 200 MW.

Στόχος της κοινοπραξίας είναι να προχωρήσουν σε δύο ακόμη ανάλογου μεγέθους έργα στη λιγνιτική περιοχή της Μεγαλόπολης και στην ευρύτερη περιοχή του διυλιστηρίου της Κορίνθου. Είχαν επίσης κατέβει μαζί στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία ναυάγησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή