Ασφάλιση αγροτών που είναι ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων

Ασφάλιση αγροτών που είναι ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ορίζει χαμηλότερες εισφορές, αλλά και δυνατότητα παραγραφής οφειλών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράσινο φως για να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό της ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, που παράλληλα είναι και εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αγροτών, δίνει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ορίζοντας μάλιστα χαμηλότερες εισφορές αλλά και δυνατότητα παραγραφής οφειλών. Αναλυτικά, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2024 για όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες, πανελλαδικά. Και ορίζει ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), διατηρώντας παράλληλα τουριστικά καταλύματα δυναμικότητας έως 10 δωματίων, θα μπορούν να καταβάλλουν εισφορές ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ και όχι ελευθέρων επαγγελματιών.

Ετσι, εφόσον επιλέξουν την 1η ασφαλιστική κατηγορία –όπως κάνει άλλωστε και το 80% των ασφαλισμένων– θα καταβάλλουν φέτος 141,8 ευρώ τον μήνα (για κύρια σύνταξη, Αγροτική Εστία και υγειονομική περίθαλψη). Το ποσό αυτό είναι κατά 96,42 ευρώ μικρότερο σε σχέση με τα 238,22 ευρώ που υποχρεώνονται να καταβάλλουν σε μηνιαία βάση οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επιλέγουν αντίστοιχα την 1η ασφαλιστική κατηγορία. Στην πράξη αυτό οδηγεί σε κέρδος της τάξης των 1.157,04 ευρώ ετησίως. Προσοχή όμως. Η εγκύκλιος ορίζει ότι το συγκεκριμένο ασφαλιστικό καθεστώς ισχύει για όλους εκείνους τους ιδιοκτήτες που έχουν ατομική επιχείρηση για τα τουριστικά καταλύματά τους και είτε λειτουργούν βάσει ειδικού σήματος λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016.

Εάν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ με την πιο πάνω ιδιότητα, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών (238,22 ευρώ τον μήνα για την 1η ασφαλιστική κατηγορία). Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν τουριστικά καταλύματα άνω των 10 δωματίων, ανεξάρτητα εάν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ή όχι.

Στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται και η διαδικασία τακτοποίησης του χρονικού διαστήματος 2017-2019 όπου ίσχυε ο προγενέστερος νόμος, βάσει του οποίου οι εισφορές προέκυπταν ως ποσοστό επί του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του ασφαλισμένου. Εάν έχουν προκύψει τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ, για τη συγκεκριμένη τριετία, βεβαιωμένες στο ΚΕΑΟ ή όχι, διαγράφονται και δεν αναζητούνται. Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των ανωτέρω οφειλών στον πρώην ΟΑΕΕ, πριν από την ισχύ του εν λόγω νόμου, δεν αναζητούνται και προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην ΟΓΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή