Τρόπους διαμονής στο εξωτερικό αναζητούν οι Αμερικανοί κροίσοι

Τρόπους διαμονής στο εξωτερικό αναζητούν οι Αμερικανοί κροίσοι

Το κλίμα πόλωσης στις ΗΠΑ και φορολογικοί λόγοι, ανάμεσα στις αιτίες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των Αμερικανών κροίσων που αναζητούν τρόπους διαμονής στο εξωτερικό ή πρόσθετες υπηκοότητες αυξάνεται, σύμφωνα με νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας. Η έκθεση πλούτου των ΗΠΑ για το 2024 (2024 USA Wealth Report), που δημοσιεύθηκε από την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία Henley & Partners σε συνεργασία με τη New World Wealth, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που ζητούν συμβουλές για διαμονή στο εξωτερικό και ιθαγένεια μέσω επενδυτικών προγραμμάτων αυξήθηκε κατά 500% την τελευταία πενταετία. Τα εν λόγω προγράμματα προϋποθέτουν την πραγματοποίηση μιας επένδυσης, μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων συνήθως, και την παραμονή μερικών ετών σε μια χώρα με αντάλλαγμα μια βίζα ή την υπηκοότητα. Κάθε χώρα καθορίζει τους δικούς της κανόνες για τους αιτούντες, όπως το χρονικό πλαίσιο, οι επενδυτικές επιλογές και οι ρυθμίσεις δέουσας επιμέλειας.

Η πιο δημοφιλής επιλογή επενδυτικής μετανάστευσης για τους πολίτες των ΗΠΑ είναι η «χρυσή βίζα» της Πορτογαλίας, ένα πρόγραμμα για υπηκόους εκτός Ε.Ε., γνωστό ως golden visa. Επιτρέπει στους επενδυτές να ζουν και να εργάζονται στην Πορτογαλία και να ταξιδεύουν χωρίς βίζα εντός της ζώνης Σένγκεν σε όλη την Ε.Ε., εάν μεταφέρουν περίπου 542.000 δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια που πληρούν τις προϋποθέσεις. Αντίστοιχα προγράμματα που προσφέρονται από τη Μάλτα, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία βρίσκονται επίσης ψηλά στις λίστες των Αμερικανών πολιτών, σύμφωνα με τη Henley & Partners. Είναι δημοφιλή γιατί επιτρέπουν σε πλούσιους Αμερικανούς να διατηρήσουν τις ΗΠΑ ως κύρια κατοικία τους, αλλά να μετεγκατασταθούν «ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η έκθεση.

Ο αριθμός των Αμερικανών που ζητούν συμβουλές για διαμονή στο εξωτερικό και ιθαγένεια μέσω επενδυτικών προγραμμάτων αυξήθηκε κατά 500% την τελευταία πενταετία.

Η προοπτική μετεγκατάστασης είναι ελκυστική για διάφορους λόγους, εξηγεί ο Ντέβιντ Λέσπερανς, διεθνής σύμβουλος φορολογίας και μετανάστευσης, που βοηθά την ελίτ να μετακομίσει στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς πελάτες του ανησυχούν όλο και περισσότερο για το κλίμα πόλωσης στις ΗΠΑ, ενώ κάποιοι ενδιαφέρονται για διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αλλοι σκοπεύουν να μετακομίσουν επειδή ανησυχούν για το πάγιο αμερικανικό πρόβλημα των μαζικών πυροβολισμών ή απλώς αναζητούν μια χώρα με πιο φιλικό φορολογικό σύστημα. Ο Ντόμινικ Βόλεκ, επικεφαλής ιδιωτών πελατών της Henley & Partners, σημειώνει ότι η εναλλακτική ιθαγένεια είναι το «απόλυτο ασφαλιστήριο» ενάντια στις οικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί αναζητούν μετανάστευση μέσω επενδύσεων περιλαμβάνουν τον μετριασμό του πολιτικού κινδύνου, την απόκτηση μιας δικλίδας ασφαλείας εν μέσω διεθνών συγκρούσεων, τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών στο εξωτερικό, αλλά και τη μείωση των φόρων. «Με τις πολιτικές διαιρέσεις και τις κοινωνικές εντάσεις στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, οι Αμερικανοί επενδυτές, οι επιχειρηματίες και οι πλούσιες οικογένειες σταθμίζουν όλο και περισσότερο τις επιλογές τους και αναζητούν εφεδρική υπηκοότητα ή διαμονή στο εξωτερικό, κάτι που δείχνει μείωση της πίστης στην εγχώρια προοπτική», τονίζει ο Μέχντι Καντίρι, επικεφαλής της Henley & Partners για τη Βόρεια Αμερική. «Προβλέπουμε παρόμοια ισχυρή ζήτηση το 2024, καθώς περισσότερα άτομα με μεγάλη περιουσία από όλο το πολιτικό φάσμα επιδιώκουν να αντισταθμίσουν την αβεβαιότητα», προσθέτει.

Κατά τα άλλα, η Αμερική παραμένει παγκόσμια ηγέτις στη δημιουργία ιδιωτικού πλούτου, αντιπροσωπεύοντας 67 τρισ. δολάρια ή σχεδόν το ένα τρίτο (32%) του παγκόσμιου επενδύσιμου κεφαλαίου. Περίπου 5,5 εκατ. Αμερικανοί κατέχουν τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια σε ρευστά επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία – αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 62% τα τελευταία 10 χρόνια. Οι ΗΠΑ, τέλος, εξακολουθούν να είναι πατρίδα των εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων, τουλάχιστον εν μέρει, επειδή, παρά την όποια αναταραχή υπάρχει στη χώρα, παραμένουν ένα σχετικά «ασφαλές καταφύγιο» παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή