Προπληρωμή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ

Προπληρωμή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ

«Μπλόκο» σε ύποπτες εποχικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται ξαφνικά, αφήνοντας οφειλές στο Δημόσιο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να δώσουν τέλος με τις επιχειρήσεις που ανοίγουν τους καλοκαιρινούς μήνες και το φθινόπωρο εξαφανίζονται αφήνοντας απλήρωτους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο επιχειρούν το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ με τη νέα διάταξη που έχει προστεθεί στο σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ θα ζητάει από τις ύποπτες επιχειρήσεις να προπληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ προσδιορίζοντας με βάση πραγματικά στοιχεία την οφειλή προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα θα ενεργοποιηθεί ο ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει κίνδυνος φοροδιαφυγής, κυρίως από εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα. Αν και σήμερα υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα.

Τώρα πλέον η διάταξη διευρύνεται και παρέχεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου. Για παράδειγμα, εποχική επιχείρηση ανοίγει τον Απρίλιο σε κάποιο νησί των Κυκλάδων. Στα τέλη Ιουλίου (εάν τηρεί απλογραφικά βιβλία) πρέπει να κάνει δήλωση ΦΠΑ και να ανεβάσει στα ηλεκτρονικά βιβλία τα έσοδα και τα έξοδα. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις: να μη δηλώσει τίποτα, δηλαδή ούτε έσοδα ούτε έξοδα, ή να δηλώσει τα πάντα αλλά να μην πληρώσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι νεοσύστατη εποχική επιχείρηση, στις 10 Αυγούστου θα διενεργήσει έλεγχο στην επιχείρηση διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου και επιβάλλοντας τα πρόστιμα που προβλέπονται για μη απόδοση του ΦΠΑ αλλά και τη μη ενημέρωση του myDATA. Παράλληλα, για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου (ημερομηνία του ελέγχου) θα προχωρήσει στον ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου. Η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος για τις 40 ανωτέρω ημέρες. Μάλιστα ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε διάστημα 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου.

Οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, ενός έτους από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για έξι μήνες αν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους έξι μήνες, με την προϋπόθεση ότι το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη μέγιστη διάρκεια του ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.

– Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για τους φορολογουμένους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.

Μέχρι σήμερα ο προληπτικός προσδιορισμός φόρου γίνεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα.

– Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων. Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα λογιστικά τους αρχεία στη φορολογική διοίκηση εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA. Το προηγούμενο καθεστώς προβλέπει πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων.

– Η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών που ζητάει η ΑΑΔΕ από τους φορολογουμένους αυξάνεται από 5 σε 10 ημέρες.

– Η επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογουμένους θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Καταργείται η έγχαρτη αλληλογραφία που εφαρμόζεται έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Ολα τα έγγραφα θα κοινοποιούνται με την ανάρτησή τους στον λογαριασμό που διαθέτει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ.

– Ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντιστοίχως να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή