Προτεραιότητα της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι σε αγορές ακινήτων με μετρητά

Προτεραιότητα της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι σε αγορές ακινήτων με μετρητά

Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών σε χρήμα, καθώς και επιστροφές φόρων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγοραπωλησίες ακινήτων που δεν εντάσσονται στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών σε χρήμα, υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους και εισαγγελικές παραγγελίες μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης. Οι ελεγκτές θα προχωρήσουν σε ελέγχους κατά προτεραιότητα διενεργώντας 27.500 στοχευμένους ελέγχους και 2.500 ελέγχους σε υποθέσεις ακινήτων. Παράλληλα, στο στόχαστρο θα βρεθούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφές φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ), καθώς τα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ελεγχθούν σε βάθος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ θα υπάρξουν:

– Διενέργεια 2.500 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου, με έμφαση στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά και στις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές.

– Ελεγχος επιπροσθέτως όλων των υποθέσεων φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες λήγει η προθεσμία της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2024 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση – προσωρινή αξία της ΔΟΥ.

– Διενέργεια ελέγχου σε τουλάχιστον 470 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίες ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

– Διενέργεια ελέγχου σε τουλάχιστον 105 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων και σε τουλάχιστον 155 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν.

– Ελεγχος υποθέσεων μεγάλων επιστροφών ΦΠΑ.

– Ελεγχος υποθέσεων που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή