Ανέτοιμοι για την κάρτα εργασίας οι μικροί έμποροι

Ανέτοιμοι για την κάρτα εργασίας οι μικροί έμποροι

Μόλις το 30% έχει προσαρμοστεί έναντι 90% στη βιομηχανία - Η εφαρμογή της στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και τις βιομηχανίες ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λήγει τη Δευτέρα 1η Απριλίου η περίοδος χάριτος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον βιομηχανικό κλάδο, οι οποίες οφείλουν να εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, και βάσει των εκτιμήσεων περίπου το 80% με 90% αυτών έχει ήδη προσαρμόσει τα συστήματά του για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου. Σημαντικότερη είναι η καθυστέρηση στην προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, αν και η άτυπη προθεσμία που έχουν λήγει στις 2 Μαΐου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόλις το 25% με 30% έχει προετοιμαστεί, με τους εκπροσώπους τους να ασκούν έντονες πιέσεις προς το υπουργείο Εργασίας για μικρή παράταση.

Να σημειωθεί ότι επίσημα η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και τις βιομηχανίες, που αφορά σχεδόν 600.000 εργαζομένους, ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επαφές με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.) και ένα από τα βασικά αιτήματα των περισσοτέρων είναι να δοθεί παράταση. Κάτι που δεν αποκλείεται με δεδομένο ότι στελέχη του υπουργείου έχουν δεσμευθεί ότι θα εκδοθεί μια νέα εγκύκλιος, με την οποία θα διευκρινιστούν αρκετά κρίσιμα ζητήματα. Σύμφωνα με τον σύμβουλο εργασιακών θεμάτων της EpsilonNet Βασίλη Πρασσά, θα πρέπει να διευκρινιστούν σημαντικά θέματα, όπως, για παράδειγμα, η πρόβλεψη για ένα μικρό διάστημα «ανοχής» στην είσοδο ή και την έξοδο του εργαζομένου και κατά συνέπεια στο χτύπημα της κάρτας, καθώς και το εάν και πώς θα εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα σε δευτερεύοντες ΚΑΔ, εφόσον βέβαια ο κύριος ΚΑΔ έχει υποχρέωση, αλλά και άλλα τεχνικά θέματα.

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, οι εργοδότες οφείλουν να προσέξουν τα εξής σημεία, τα οποία άλλωστε πρέπει να ξεκαθαριστούν και από το υπουργείο Εργασίας:

1. Τι συμβαίνει όταν απουσιάζει η σήμανση έναρξης ή λήξης στο σύστημα της κάρτας:

Γι’ αυτούς τους εργαζομένους ως έναρξη ή λήξη της απασχόλησης τεκμαίρεται το δηλωμένο ψηφιακό ωράριο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις συστηματικών τέτοιων παραλείψεων γίνεται επιτόπιος έλεγχος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προστίμου, το οποίο, αν βρεθεί εργαζόμενος χωρίς σήμανση κάρτας, φθάνει έως το ποσό των 10.500 ευρώ.

2. Τι ισχύει με τις υπερβάσεις στην έναρξη και τη λήξη του ωραρίου:

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν προκύψει δεκάδες έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου «χρεώνονται» ως υπερεργασία οι μικρο-υπερβάσεις ωραρίων λόγω ολιγόλεπτης προγενέστερης εισόδου ή μεταγενέστερης εξόδου. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ανεξάρτητης αρχής, θα πρέπει η ώρα σήμανσης της κάρτας να συμφωνεί με τη δηλωμένη ώρα έναρξης εργασίας και να καταγράφεται στην κάρτα ο πραγματικός χρόνος εργασίας.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο, δεν είναι απίθανο να δοθεί ένα ελάχιστο διάστημα ανοχής (π.χ. 15 έως 30 λεπτά), όπου αυτός ο χρόνος να μη λογίζεται ως υπερεργασία, ιδίως όταν ο συγκεκριμένος χρόνος απαιτείται για την προετοιμασία ανάληψης ή αποχώρησης από την εργασία.

3. Τι ισχύει στην περίπτωση εργασίας χωρίς προκαθορισμένη παρουσία στον χώρο του εργοδότη:

Οταν ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται καθόλου στον φυσικό χώρο εγκατάστασης του εργοδότη, δεν θα υποχρεούται να χτυπάει κάρτα. Είναι πιθανό να υπάρξει από το υπουργείο Εργασίας πρόβλεψη για χρήση ψηφιακής κάρτας και από εργαζομένους που απασχολούνται σε καταστάσεις «shop in a shop».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή