Κυρώσεις σε εταιρείες καυσίμων για παραβάσεις των πρατηρίων

Κυρώσεις σε εταιρείες καυσίμων για παραβάσεις των πρατηρίων

Πρόστιμα έως 30.000 ευρώ για παραβίαση των μέτρων δέουσας επιμέλειας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες στον ελεγκτικό μηχανισμό των τελωνείων για τα μέτρα και τα πρόστιμα που πρέπει να επιβάλλουν στις περιπτώσεις διαπίστωσης πράξεων λαθρεμπορίας καυσίμων, αλλά κυρίως για τις υποχρεώσεις που έχουν πλέον οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια σε σχέση με τα πρατήρια καυσίμων, με τα οποία συναλλάσσονται (μέτρα δέουσας επιμέλειας), εξέδωσε η φορολογική διοίκηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων ή προϊόντων διυλιστηρίου υποχρεούνται να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ εάν διαπιστώνουν παραβάσεις σε πρατήριο το οποίο προμηθεύουν με καύσιμα και, ειδικότερα, εάν το πρατήριο:

• Δεν παρέχει στοιχεία φορολογικού μητρώου, άδεια λειτουργίας, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις και λοιπά προβλεπόμενα στοιχεία.

• Δεν επιτρέπει τη λήψη δείγματος καυσίμων που διακινεί για έλεγχο.

• Δεν έχει εγκαταστήσει και δεν λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης εισροών – εκροών καυσίμων.

• Δεν κατέχει νόμιμα καύσιμα ή ενεργειακά προϊόντα.

Μετά την ενημέρωσή της η ΑΑΔΕ εκδίδει εντολή προς όλες τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια να:

• Διακόψουν τη διάθεση ενεργειακών προϊόντων προς το πρατήριο που τέλεσε την παράβαση.

• Αποσύρουν από το πρατήριο τα σήματά τους, τις αντλίες τους και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους έως την αποκατάσταση των παρατυπιών ή τη νόμιμη επαναλειτουργία του πρατηρίου, σε περίπτωση σφράγισής του.

Εάν οι εταιρείες πετρελαιοειδών διαπιστώσουν νοθεία ή λαθρεμπόριο σε συνεργαζόμενα πρατήρια οφείλουν να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ.

Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που οι παραβάσεις εντοπιστούν απευθείας από την ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, στην απόφαση εξειδικεύεται ότι η διακοπή της διάθεσης ενεργειακών προϊόντων και η απόσυρση των σημάτων, των αντλιών τους και του υπόλοιπου εξοπλισμού τους θα επιβάλλονται και σε κάθε άλλο πρατήριο που:

α) Είτε ανήκει κατά 50% σε πρόσωπο που έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης.

β) Είτε διοικείται από πρόσωπο στο οποίο ανήκει ή διοικεί το πρατήριο καυσίμων, για το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης.

Οπως τονίζεται στην απόφαση, στην περίπτωση που οι υπόχρεες εταιρείες δεν προχωρήσουν σε ενημέρωση των ελεγκτικών αρχών θα επιβάλλονται κυρώσεις. Συγκεκριμένα, για τις εταιρείες ο νόμος προβλέπει μέτρα δέουσας επιμέλειας, η παραβίαση των οποίων οδηγεί σε πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ ανά πρατήριο. Μάλιστα προβλέπεται ότι η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε ετήσια δημοσιοποίηση των κυρώσεων που επιβάλλει στα υπόχρεα νομικά πρόσωπα τήρησης μέτρων δέουσας επιμέλειας. Τα πρόστιμα και οι ποινές που προβλέπονται είναι:

– Οταν από εξέταση δείγματος καυσίμων προκύπτει νοθεία, σφραγίζεται η εγκατάσταση για δύο έτη.

– Αν μετά από έκθεση ελέγχου διαπιστώνεται τέλεση λαθρεμπορίας καυσίμων, σφραγίζεται η εγκατάσταση για δύο έτη.

– Αν οι ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες από αυτούς παρεμποδίζουν τον έλεγχο, σφραγίζεται η εγκατάσταση για δύο έτη.

– Σε πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή