Η ισλαμική οικονομία «χαλάλ» θα φτάσει τα 7,7 τρισ. δολ. το 2025

Η ισλαμική οικονομία «χαλάλ» θα φτάσει τα 7,7 τρισ. δολ. το 2025

Αναπτύσσεται ραγδαία καθώς αυξάνεται συνεχώς ο μουσουλμανικός πληθυσμός

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκή ανοδική πορεία βρίσκεται η λεγόμενη ισλαμική οικονομία «χαλάλ», όπως αποκαλείται η οικονομική, επενδυτική και αποταμιευτική δραστηριότητα όταν εμπίπτει στα επιτρεπόμενα όρια από τη σαρία, καθώς με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία αναμένεται πως το 2025 θα έχει φτάσει παγκοσμίως στα 7,7 τρισ. δολ. Θα έχει εν ολίγοις υπερδιπλασιαστεί σε μια δεκαετία δεδομένου ότι μόλις το 2015 δεν υπερέβαινε τα 3,2 τρισ. δολ. Την εξωθεί ανοδικά η συνεχής αύξηση του πληθυσμού των μουσουλμανικών χωρών που καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Αναμένεται όμως να επιταχυνθεί η ανάπτυξή της καθώς τους τελευταίους μήνες έχει συνδράμει και η σφαγή στη Γάζα καθώς έχει οδηγήσει τους μουσουλμάνους σε μποϊκοτάζ κάθε χαρτοφυλακίου που θεωρείται ότι υποστηρίζει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Γενικού Συμβουλίου Ισλαμικών Τραπεζών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, η παγκόσμια αγορά ισλαμικών επενδυτικών κεφαλαίων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 300% μέσα στην τελευταία δεκαετία ενώ βρίσκονται υπό διαχείριση τα 200 δισ. δολ. αυτών των κεφαλαίων. Οπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το αραβικό δίκτυο Aljazeera, τα στατιστικά αυτά στοιχεία αντανακλούν την αυξανόμενη ζήτηση για «χαλάλ» επενδύσεις και οικονομικές ευκαιρίες, ευθέως ανάλογη με την αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού.

Την αναλόγως αυξανόμενη ζήτηση για οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα σύμφωνη με τη σαρία αναφέρει και η έκθεση για την Παγκόσμια Ισλαμική Οικονομία που δημοσίευσε προ μηνών ο ερευνητικός όμιλος DinarStandard: στη διάρκεια του οικονομικού έτους 2022-2023 τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε επενδύσεις σύμφωνες με τη σαρία έφτασαν στα 25,9 δισ. δολ. καταγράφοντας αύξηση 128% σε σύγκριση με ένα έτος νωρίτερα.

Η παγκόσμια αγορά ισλαμικών επενδυτικών κεφαλαίων έχει αυξηθεί πάνω από 300% την τελευταία δεκαετία.

Μιλώντας στο αραβικό δίκτυο ο Σιντίκ Φαρίντ, συνιδρυτής της πλατφόρμας επενδύσεων σε ακίνητα SmartCrowd που έχει έδρα στο Ντουμπάι, «οι ισλαμικές επενδύσεις αυξάνονται γενικώς καθώς ο κόσμος είναι πολύ πιο μορφωμένος σήμερα και έχει πολύ ισχυρότερη αντίληψη για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα κεφάλαιά του στο παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό τοπίο». Ο ίδιος τονίζει, πάντως, ότι οι μουσουλμάνοι επενδυτές «είναι, ωστόσο, πολύ πιο προσεκτικοί γι’ αυτό και αυξάνονται οι ηθικές επενδύσεις και ιδιαιτέρως μεταξύ των νεοτέρων».

Ωθηση από την τεχνολογία

Στο μεταξύ, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στη «χαλάλ» οικονομία η έλευση της υψηλής τεχνολογίας και οι εφαρμογές της στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Τον Δεκέμβριο το περιοδικό FinTech, που καλύπτει θέματα της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας και της τεχνολογίας του κλάδου, σχολίαζε ότι οι μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το ενεργητικό του χρηματοπιστωτικού κλάδου που είναι σύμφωνο με τη σαρία δεν αντιπροσωπεύει παρά το 1% του συνόλου. Εμπειρογνώμονες της αγοράς προεξοφλούν, όμως, ότι αυτή η αναλογία θα αλλάξει χάρη στην τεχνολογία χρηματοπιστωτικών που θα καταστήσει την επενδυτική δραστηριότητα πολύ πιο προσιτή στους καταναλωτές και στους μικροεπενδυτές. Στην περίπτωση της οικονομίας «χαλάλ» η τεχνολογία χρηματοπιστωτικών είναι πολύ πιο σημαντική σε σύγκριση με τον δυτικό κόσμο.

Οπως επισημαίνει ο Ιμπραήμ Χαν, συνιδρυτής της online πλατφόρμας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Islamic Finance Guru, «οι μουσουλμάνοι είναι γενικώς λιγότερο κατηρτισμένοι σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και αυτό οφείλεται μερικώς στην έλλειψη επιλογών που να προσφέρονται ειδικά για μουσουλμάνους». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «ακόμη και η βασική ενημέρωση σχετικά με επενδύσεις σύμφωνα με τη σαρία δεν είναι στη διάθεση των περισσότερων μουσουλμανικών πληθυσμών. Παράλληλα όμως η ανάδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συνεισφέρει στην αναβάθμιση της ενημέρωσης των μουσουλμάνων και έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης βάσει των κανόνων της σαρία. Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία χρηματοπιστωτικών, λειτουργεί καταλυτικά καθιστώντας πολύ πιο προσιτές τις επιλογές επενδύσεων «χαλάλ», εφόσον προσφέρει την άνετη και εύκολη δυνατότητα της πρόσβασης στις επενδύσεις αυτές μέσω ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός φορητού υπολογιστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή