Περιορισμοί από τον SSM στο μέρισμα των τραπεζών

Περιορισμοί από τον SSM στο μέρισμα των τραπεζών

Προτεραιότητα του επόπτη η θωράκιση κεφαλαιακών δεικτών σε βάθος τριετίας

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψαλίδι» στα φιλόδοξα σχέδια των τραπεζών για τη διανομή μερίσματος ενδέχεται να βάλει ο εποπτικός μηχανισμός SSM, προτάσσοντας τη θωράκιση των κεφαλαιακών δεικτών σε βάθος τριετίας. Η μερισματική πολιτική των τραπεζών για το 2023 ξεκινάει από συντηρητική βάση, έχοντας λάβει την κατ’ αρχήν έγκριση των εποπτικών αρχών που έχουν «κλείσει το μάτι» στην πρωτοβουλία αυτή για πρώτη φορά από το 2017.

Ωστόσο το τελικό ποσό ενδέχεται να είναι χαμηλότερο αυτού που έχουν αιτηθεί οι τράπεζες, καθώς σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, «o SSM θα ζητήσει διαβεβαίωση ότι λαμβάνονται όλα υπόψη, δηλαδή η υποχρέωση για τον αναβαλλόμενο φόρο (DTC), η αβεβαιότητα για το μέλλον και η ανάγκη να υπάρχουν μαξιλάρια». Με βάση το χρονοδιάγραμμα το επίσημο αίτημα στον SSM θα υποβληθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και οι οριστικές αποφάσεις από τον επόπτη θα ληφθούν τον Ιούνιο.

Η μερισματική πολιτική των τραπεζών για το 2024 προβλέπει τη διανομή από 10% έως 30% –ανάλογα με την τράπεζα– επί των κερδών του 2023. Το συνολικό ποσό που προτίθενται να διανείμουν υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 840 εκατ. ευρώ περίπου σε σύνολο 3,6 δισ. ευρώ που ήταν τα καθαρά κέρδη της προηγούμενης χρήσης, με σημαντική διαφοροποίηση ανάλογα με την τράπεζα τόσο σε απόλυτο μέγεθος, όσο και ως ποσοστό επί των κερδών.

Με βάση τις ανακοινώσεις, η Eurobank προτίθεται να διανείμει 335 εκατ. ευρώ περίπου (25% επί των κερδών), ενώ πάνω από 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να διανείμει και η Εθνική Τράπεζα (25%-30% των κερδών), ακολουθούμενη από την Alpha Bank που θα διανείμει 122 εκατ. ευρώ (20% επί των κερδών) και την Τράπεζα Πειραιώς με άλλα 80 εκατ. ευρώ (10% επί των κερδών).

Μελλοντικά κέρδη

Με βάση τον σχεδιασμό των διοικήσεων η υψηλή κερδοφορία που προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια στηριζόμενη στα υψηλά επιτοκιακά έσοδα, θέτει τις βάσεις για μεγιστοποίηση του προς διανομή μερίσματος στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, φθάνοντας το 50% κατά την προσεχή τριετία.

Το ποσοστό αυτό ενσωματώνει και την προοπτική επαναγοράς μετοχών, πολιτική που εφάρμοσε πρώτη η Eurobank το 2023, αποκτώντας το 1,4% που κατείχε το ΤΧΣ στην τράπεζα. Τα κεφάλαια που διατέθηκαν από τη Eurobank για την επαναγορά μετοχών αντιστοιχούν σε μέρισμα 14% για την προηγούμενη οικονομική χρήση, η οποία άνοιξε πρώτη την αυλαία της μερισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο της μερισματικής πολιτικής η διοίκηση της Εθνικής εξετάζει την επαναγορά από 5% έως και 8% από το 18% που ελέγχει ακόμη το ΤΧΣ.

Τη σκυτάλη έχει δηλώσει ότι προτίθεται να πάρει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξετάζοντας την επαναγορά μέρους –από 5% έως και 8%– από το υπόλοιπο 18% που ελέγχει ακόμη το ΤΧΣ στην τράπεζα. Τα σενάρια για τον χρόνο της επαναγοράς ποικίλλουν καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κίνηση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2024 στο πλαίσιο του placement που θα γίνει για τη διάθεση μετοχών που έχει ακόμη το ΤΧΣ, λειτoυργώντας ως οιονεί cornerstone investor. Σύμφωνα με την επικρατούσα όμως άποψη, η επαναγορά μπορεί να γίνει εκτός της διαδικασίας του placement και μάλιστα εντός του Μαΐου, μετά τη λήξη της lock up περιόδου που ακολουθεί τη διάθεση του πρώτου πακέτου μετοχών (του 22%) τον Νοέμβριο.

Τα σενάρια γίνονται υπό το πρίσμα της κατάργησης του λεγόμενου «ακαταδίωκτου» των τραπεζικών στελεχών που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Ο SSM που δεν εμπλέκεται σε θέματα αποεπένδυσης αλλά έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο θέμα του μερίσματος, θα κληθεί να εγκρίνει τι μέρος από το ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ που προτίθεται να διανείμει η Εθνική θα κατευθυνθεί για την επαναγορά μετοχών και τι μέρος σε άμεση διανομή με τη μορφή μερίσματος.

Επαναγορά μετοχών

Το θέμα της επαναγοράς μετοχών στο πλαίσιο της μερισματικής πολιτικής έχει τεθεί στο τραπέζι των επιλογών από όλες τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, εκτός από την Εθνική την προοπτική με βάση το επιχειρησιακό πλάνο για την προσεχή τριετία άφησε ανοιχτή και η διοίκηση της Alpha Bank, τοποθετώντας τον στόχο για τη διανομή μερίσματος στο 45% κατά μέσον όρο των προσαρμοσμένων κερδών την περίοδο 2024-2026 (από 20% το 2023), δηλαδή περισσότερα από 1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το πλεόνασμα κεφαλαίων ανοίγει τον δρόμο και για την επαναγορά μετοχών.

Στο 50% των προσαρμοσμένων κερδών τοποθετεί τον στόχο για τη διανομή μερίσματος σταδιακά έως το 2026 και η Eurobank (από το 25% το 2023), η διοίκηση της οποίας προβλέπει στα σχέδιά της και την προοπτική επαναγοράς μετοχών. Τέλος, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να διανείμει το 25% των κερδών το 2024 (από 10% το 2023) και το 50% τη διετία 2025-26, εντάσσοντας στον στόχο αυτό και το εργαλείο της επαναγοράς μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή