Πώς διαμορφώνονται τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Απριλίου

Πώς διαμορφώνονται τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Απριλίου

Η πλειονότητα των παρόχων προχωράει σε οριακή μείωση της τιμής σε σύγκριση με τον Μάρτιο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα από αυτά του Μαρτίου αλλά με μικρές διαφοροποιήσεις θα είναι τα πράσινα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος του Απριλίου. Με βάση την εικόνα που είχε διαμορφωθεί αργά χθες το βράδυ, η πλειοψηφία των παρόχων αναμενόταν να ανακοινώσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τις εκπτώσεις επί της ονομαστικής τιμής των πράσινων τιμολογίων για τις καταναλώσεις του Απριλίου που οδηγούν σε τελική τιμή οριακά χαμηλότερα (5%-6%) σε σχέση με αυτά του Μαρτίου. Δεν αποκλείεται κάποιοι πάροχοι να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές και πιθανότατα μία με δύο εταιρείες να προχωρήσουν σε μικρές αυξήσεις. Η διαφοροποίηση αυτή των παρόχων συνδέεται με τη γενικότερη στρατηγική τους και κυρίως με την εμπορική πολιτική που ακολούθησαν το προηγούμενο δίμηνο προκειμένου να διατηρήσουν ή και να ενισχύσουν το πελατολόγιό τους, καθώς η σημαντική υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής ενίσχυσε τον ανταγωνισμό με βασικό εργαλείο τις σημαντικές εκπτώσεις.

Ετσι αν και η χονδρεμπορική τιμή υποχώρησε περαιτέρω τον Μάρτιο στα 67,5 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 73,61 ευρώ/μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε περαιτέρω υποχώρηση τον Απρίλιο, λόγω αφενός της υποχώρησης της ζήτησης και αφετέρου της ενίσχυσης της παραγωγής των ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών, οι λιανικές τιμές δεν θα ακολουθήσουν την αντίστοιχη πορεία. Οι πάροχοι θα επιδιώξουν να περιορίσουν τις απώλειες των προηγούμενων μηνών αλλά και να ανακτήσουν διάφορα κόστη που έρχονται ετεροχρονισμένα από το παρελθόν. Η πτώση της ζήτησης και η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής (κάλυψε το 50%) οδήγησαν την τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά στα 33,34 ευρώ προχθές και στα 38,53 ευρώ χθες και σήμερα έπειτα από μια άνοδο 18% στα 45,42 ευρώ/μεγαβατώρα. Μάλιστα χθες οι τιμές λόγω ΑΠΕ ήταν μηδενικές για 7 ώρες.

Η μέση τιμή του Μαρτίου στα πράσινα τιμολόγια ήταν στα 10,6 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ το εύρος της τιμής κυμάνθηκε μεταξύ 8,12 και 11,90 λεπτά/κιλοβατώρα. Αντίστοιχα η τιμή της κιλοβατώρας στα κίτρινα τιμολόγια του Μαρτίου κυμάνθηκε μεταξύ 9,176 και 15,38 λεπτά. Τον τόνο και τον Απρίλιο στα τιμολόγια θα δώσει η ΔΕΗ η οποία χθες ανακοίνωσε νέο σταθερό μπλε τιμολόγιο στα 12,5 λεπτά η κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ έναντι προηγούμενης χρέωσης στα 17,9 λεπτά/κιλοβατώρα. Πρόκειται για το ΔΕΗ myHomeEnter 12μηνης διάρκειας με κοινή χρέωση ημερήσιας και νυχτερινής κατανάλωσης, το οποίο συνοδεύεται με έκπτωση 50 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό και δωρεάν την υπηρεσία ΔΕΗ GreenPass για 3 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή