Εφθασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Εφθασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Ξεκινάει σταδιακά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών το Σαββατοκύριακο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα αναρτηθούν σταδιακά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα μάθουν το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν (όσοι δεν έχουν μεταβολές θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με πέρυσι) σε 11 δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Απριλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Μετά λοιπόν και τις τελευταίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους, οι οποίοι θα έχουν έκπτωση έως 10% στο εκκαθαριστικό, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει έξι διαφορετικά σημειώματα. Ειδικότερα:

1. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

2. Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και μηδενικός, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

3. Χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2023. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει «φουσκωμένος» για τους φορολογουμένους, οι οποίοι το 2023:

• Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

• Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

• Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων, όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9.

Ο φόρος θα πληρωθεί σε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Απριλίου.

4. Εκπτωση 10% για όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 900 ευρώ/τ.μ. των κύριων και βοηθητικών χώρων. Για παράδειγμα, κατοικία 100 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 20 τ.μ. θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 108.000 ευρώ [(100+20)=120 τ.μ. Χ 900 = 108.000 ευρώ]. Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται έκπτωσης.

5. Πλήρης απαλλαγή για όσους επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και μάλιστα για διάστημα 3 χρόνων.

6. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό προϋποθέσεις:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή