Πρόσκληση σε φαρμακευτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα

Πρόσκληση σε φαρμακευτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα

Κλινικά δεδομένα και προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, τα κλειδιά

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπους μέσω των οποίων οι μεγάλες πολυεθνικές βιοφαρμακευτικές επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων σκευασμάτων στην Ελλάδα συζήτησαν την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 25 επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA).

Η Ελλάδα έχει προοπτικές προσέλκυσης τέτοιων επενδύσεων εφόσον αυξηθούν οι κλινικές μελέτες και συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια ορθής αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και εμβολίων. Καθώς η χώρα τα τελευταία χρόνια λόγω της ψηφιοποίησης μεγάλου μέρους των ιατρικών δεδομένων ασθενών διαθέτει πρόσβαση, με πλήρη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR), σε έναν πλούτο πληροφορίας κρίσιμης στην έρευνα και ανάπτυξη του κλάδου, ενδέχεται να καταφέρει να βρεθεί στην πρωτοπορία αυτών των ερευνών, αναφέρουν οι ειδικοί.

Αλλωστε για τον λόγο αυτό, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε ειδική παρουσίαση στους διευθύνοντες συμβούλους των πολυεθνικών φαρμακευτικών ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. «Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια περίοδο “επιστημονικής αναγέννησης”, όπου λόγω των εξελίξεων στη βιολογία και ταυτόχρονα στην τεχνολογία θα δούμε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες τα επόμενα δέκα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά o CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, o οποίος είναι και ο προεδρεύων της τρέχουσας εξαμηνιαίας συνόδου, ευρύτερα γνωστή ως στρογγυλή τράπεζα των διευθυνόντων συμβούλων βιοφαρμακευτικών, που έλαβε χώρα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, μείζον θέμα για όλες τις πολυεθνικές αποτελεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς εκτιμάται πως δεν διασφαλίζει επαρκώς τα δικαιώματά τους. «Στις αποφάσεις για τις επενδύσεις μας παίζουν σημαντικό ρόλο διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αποκρυσταλλωθούν σε τρεις μεγάλους τομείς. Πρώτον, είναι οι πολιτικές υπέρ της καινοτομίας και ιδιαίτερα η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Στους άλλους τομείς της βιομηχανίας, οι επενδύσεις έχουν φυσική διάσταση. Οταν μιλάμε για την ενέργεια οι επενδύσεις τους αφορούν τη διύλιση του πετρελαίου ή την εξόρυξη φυσικού αερίου ή την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. Οταν γίνεται λόγος για την αυτοκινητοβιομηχανία, πρόκειται για εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων. Στη δική μας περίπτωση, οι περισσότερες επενδύσεις μας μεταφράζονται σε μία φόρμουλα σε ένα κομμάτι χαρτί. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό, εάν είναι να πραγματοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις, κάθε επενδυτής να νιώθει ότι αυτή η επένδυση σε άυλα περιουσιακά στοιχεία προστατεύεται», υπογράμμισε ο Αλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας ενώπιον των ομολόγων του, του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης.

Το πλαίσιο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας τού κάθε σκευάσματος αποτελεί μείζον ζήτημα για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντικά πισωγυρίσματα όσον αφορά τις φωνές που επιτίθενται στην έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας. Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είδαμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι δεν πέρασε η πρόταση για άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αλλά καθώς το γιορτάζαμε αυτό, βλέπουμε τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται με σειρά προτάσεων στις οποίες είμαστε σαφώς αντίθετοι», ξεκαθάρισε. Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε επ’ αυτού ότι «τα ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο των θέσεών μας», υπογραμμίζοντας πως ως Ευρώπη «χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας, αποτυγχάνουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις αιχμής, υστερούμε σε κορυφαίους δείκτες καινοτομίας, σίγουρα σε σχέση με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί».

Σύμφωνα με τον Αλμπερτ Μπουρλά, το 2023 περισσότερα από 250 δισ. δολάρια επενδύθηκαν σε έρευνα και ανάπτυξη από τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά η μερίδα του λέοντος πήγε στις ΗΠΑ, ενώ πριν από 20 χρόνια το ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν ισοσκελισμένο. Το 2023 όμως οι ΗΠΑ εξασφάλισαν επενδύσεις κατά 55 δισ. δολάρια περισσότερες από ό,τι στην Ευρώπη.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, Επικρατείας Ακ. Σκέρτσος, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Ν. Παπαθανάσης, η αναπληρώτρια υπ. Υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Σενετάκης και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή