Προχωρούν οι διαδικασίες για το logistic Φυλής

Προχωρούν οι διαδικασίες για το logistic Φυλής

Στην τελική ευθεία η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, έως το τέλος του 2026 αναμένεται να αδειάσει ο Ελαιώνας από τις 400 μεταφορικές επιχειρήσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου σε έκταση 450 στρεμμάτων στην περιοχή Σπηλιές του Δήμου Φυλής, όπου θα μετεγκατασταθούν από τον Ελαιώνα περίπου 400 μεταφορικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση του εμπορευματικού φόρτου σε σημαντικές κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, η πρώτη φάση του οποίου περιλαμβάνει την πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές για την παραχώρηση και υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, μέσα στις επόμενες μέρες η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμένεται να εγκριθεί από τον Δήμο Φυλής και σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις θα «περάσει» από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Αργότερα, θα ακολουθήσει ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ των διαμεταφορέων και όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, υπό την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ που έχει την αρμοδιότητα της ωρίμανσης του έργου και «τρέχει» τη διαγωνιστική διαδικασία για λογαριασμό του Δήμου Φυλής. Τέλος, θα ακολουθήσει η δεσμευτική φάση του διαγωνισμού.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προενέκρινε πρόσφατα και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου (logistic center) στη Φυλή Αττικής, σχέδιο που καθορίζει μεταξύ άλλων τις χρήσεις γης, του όρους και τους περιορισμούς δόμησης.

Πάντως, πηγές του ΤΑΙΠΕΔ λένε στην «Κ» ότι είναι πιθανό έως το τέλος του έτους να υπάρχει ανάδοχος, εκτιμώντας πως μέχρι το τέλος του 2026 οι διαμεταφορείς θα έχουν αποχωρήσει από τον Ελαιώνα για να μετεγκατασταθούν στη Φυλή. Βασικός στόχος είναι να βρεθεί ένα επιχειρηματικό σχήμα το οποίο θα αναλάβει, με σύμβαση παραχώρησης που θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 35 έτη, να αναπτύξει ένα σύγχρονο και πράσινο κέντρο logistics στην περιοχή. Οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν ανέρχονται κοντά στα 150-200 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως είναι ήδη γνωστό, τμήμα του έργου περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα ύψους 21 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να μεταφέρουν οι επιχειρήσεις διαμεταφοράς την έδρα τους από τον Ελαιώνα στο πάρκο της Φυλής. Ηδη περίπου 200 επιχειρήσεις έχουν συμφωνήσει να μετεγκατασταθούν εκεί. Πάντως, όπως έχει γράψει η «Κ» από τα 450 στρέμματα του οργανωμένου υποδοχέα της Φυλής, περίπου 80 θα αφορούν τις εγκαταστάσεις των μεταφορικών επιχειρήσεων.

Η περιοχή προσφέρεται για την ανάπτυξη ενός logistic center, διότι βρίσκεται σε πολύ κομβικά σημεία, ήτοι, κοντά στην Αττική Οδό, στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου αλλά και κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, λόγω της Αττικής Οδού είναι εύκολη η πρόσβαση και στο αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Οπως έχουν αναφέρει και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, το έργο έχει μεταξύ άλλων και περιβαλλοντικά οφέλη, αφού από τη λεωφόρο Κηφισού, όπου καθημερινά επικρατεί ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο, αναμένεται να απομακρυνθούν ημερησίως περίπου 4.000 φορτηγά. Εκτός όμως από αυτό, αναμένονται και άλλα οφέλη, αφού θα απελευθερωθεί μεγάλη έκταση παρέχοντας τη δυνατότητα να γίνουν αστικές αναπλάσεις στην περιοχή του Βοτανικού – Ελαιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή