Καινοτόμησε στα 55 του και ίδρυσε τη μεγαλύτερη εταιρεία στα μικροτσίπ

Καινοτόμησε στα 55 του και ίδρυσε τη μεγαλύτερη εταιρεία στα μικροτσίπ

Κόντρα στο ηλικιακό στερεότυπο, ο Μόρις Τσανγκ στην 5η δεκαετία της ζωής του δημιούργησε την TSMC, που κυριαρχεί παγκοσμίως

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία των πιο πολύτιμων τεχνολογικών εταιρειών του κόσμου ξεκινάει λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο. Ολες τους δημιουργήθηκαν μέσα σε γκαράζ ή εστίες πανεπιστημίων από εξαιρετικά νέους επιχειρηματίες. Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν 19 ετών, ο Στιβ Τζομπς ήταν 21 και ο Τζεφ Μπέζος 30.

Ομως, μία από τις σπουδαιότερες εταιρείες του κόσμου ιδρύθηκε από τον Μόρις Τσανγκ, όταν αυτός ήταν 55 ετών. Είναι η μοναδική εταιρεία που αξίζει τόσο πολλά και έχει δημιουργηθεί από κάποιον τόσο μεγάλο, γράφει η Wall Street Journal για την Taiwan Semiconductor Manufacturing, γνωστή ως TSMC. Πρόκειται για μια εταιρεία που πολλοί δεν έχουν ακούσει καν, έστω κι αν χρησιμοποιούν τα προϊόντα της καθημερινά. Αυτός ο γίγαντας των ημιαγωγών κατασκευάζει κρίσιμα εξαρτήματα για υπολογιστές, τηλέφωνα, αυτοκίνητα, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και γενικά όλες τις συσκευές που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Ο Τσανγκ είχε μια μακρά καριέρα στη βιομηχανία των μικροτσίπ και θα μπορούσε να θεωρείται ένας θρύλος στον τομέα του, ακόμη κι αν είχε πάρει σύνταξη το 1985. Ομως, εκείνος προτίμησε να αλλάξει εντελώς τη ζωή του και έφερε την επανάσταση στον κλάδο του. Σύμφωνα με την WSJ, δεν πέτυχε παρά τη μεγάλη ηλικία του, αλλά πέτυχε εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας του.

Ο Μόρις Τσανγκ είχε ήδη δουλέψει για 30 χρόνια στον τομέα των μικροτσίπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν μετακόμισε στην Ταϊβάν με έναν απλό, αλλά και δύσκολο στόχο: «Ηθελα να χτίσω μια σπουδαία εταιρεία ημιαγωγών».

Και η εταιρεία την οποία έφτιαξε δεν έμοιαζε με καμιά άλλη στον κλάδο. Γιατί ενώ πολλές από τις συσκευές τις οποίες χρησιμοποιούμε καθημερινά λειτουργούν με μικροτσίπ της TSMC, η TSMC δεν σχεδιάζει και δεν πουλάει αυτά τα τσιπ. Η λογική της πήγε κόντρα στο επιχειρηματικό μοντέλο του κλάδου, όπου οι εταιρείες σχεδίαζαν και κατασκεύαζαν τα τσιπ μόνες τους.

Η ριζοσπαστική ιδέα του Τσανγκ ήταν να φτιάξει μια εταιρεία που θα κατασκεύαζε αποκλειστικά τσιπ τα οποία είχαν σχεδιάσει οι πελάτες της. Καθώς δεν σχεδιάζει και δεν πουλάει τα δικά της μικροτσίπ, η TSMC δεν ανταγωνίζεται ποτέ τους πελάτες της. Αυτό το επαναστατικό μοντέλο μεταμόρφωσε τη βιομηχανία και έκανε την TSMC τόσο σημαντική για την παγκόσμια οικονομία. Πρακτικά, σήμερα είναι η εταιρεία από την οποία οι Αμερικανοί εξαρτώνται περισσότερο, αλλά γνωρίζουν τα λιγότερα γι’ αυτήν.

Ο Μόρις Τσανγκ είναι σήμερα 92 ετών. Επισήμως αποσύρθηκε από τη θέση του προέδρου της TSMC το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή