Εφορία: Στην τελική ευθεία το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Εφορία: Στην τελική ευθεία το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Την ακριβή διαδρομή εμπορευμάτων θα ξέρει η ΑΑΔΕ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής προχωράει η φορολογική διοίκηση το προσεχές διάστημα, με το οποίο θα ελέγχεται η διακίνηση όλων των προϊόντων. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει από πού ξεκίνησε και πού θα πάει το προϊόν. Στελέχη της φορολογικής διοίκησης από τους μαζικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν το περυσινό καλοκαίρι στα λιμάνια της χώρας και στα διόδια, διαπίστωσαν σε πολλές περιπτώσεις ότι είτε δεν υπάρχει δελτίο αποστολής, είτε περιγράφει διαφορετικά πράγματα από αυτά που μεταφέρονται. Σε δεύτερη φάση το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα μπορεί να εκδίδεται και από το κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η ΑΑΔΕ στοχεύοντας στη διευκόλυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων και στην εξοικείωσή τους με τις δυνατότητες της πλατφόρμας myDATA και τις νέες διαδικασίες, βάζει στη διαβούλευση την απόφαση με τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθήσουν σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή διακίνηση αγαθών.

Μέσω του ψηφιακού δελτίου αποστολής όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων και οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.

Παράλληλα, στις αρχές του 2025 η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή και το ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα από τις εταιρείες Catering και τις επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων για να εφαρμοστεί στη συνέχεια για χιλιάδες επαγγελματίες.

Ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012 όλες οι ανωτέρω επαγγελματικές ομάδες. Ετσι λοιπόν θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο από πού ξεκίνησε και πού θα πάει το προϊόν.

Το ψηφιακό πελατολόγιο θα είναι ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με το MyDATA, με τον έλεγχο να μπορεί να γίνεται και από το γραφείο του ελεγκτή, για να διασταυρώνει εάν και πότε, για παράδειγμα, κάποιος επισκέφθηκε τον γιατρό του. Θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το σχέδιο παρακολούθησης μέσω δορυφόρου των φορτηγών μεταφοράς εμπορευμάτων κατά την είσοδό τους στη χώρα μας. Οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να παρακολουθούν τα φορτηγά σε 34 σημεία της χώρας, 132 διόδια, αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους. Στόχος είναι ο περιορισμός του λαθρεμπορίου και του διασυνοριακού εγκλήματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το εμπόρευμα παραδίδεται στο σημείο που αναγράφεται στα παραστατικά, οι στάσεις που κάνουν τα φορτηγά και εάν μεταφορτώνουν από τη χώρα άλλα εμπορεύματα χωρίς να έχουν δηλωθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε φορτηγό μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται θα εφοδιαστούν με κυκλώματα δορυφορικής παρακολούθησης και θα ελέγχονται μέσω δορυφόρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή