Η Noval Property και ο στόχος του 1 δισ. ευρώ

Η Noval Property και ο στόχος του 1 δισ. ευρώ

Ο διπλασιασμός της αξίας του χαρτοφυλακίου έως το 2030, βασική προτεραιότητα της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου αξίας που εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, από 571 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει η διοίκηση της Noval Property ΑΕΕΑΠ, θυγατρικής της Viohalco. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει σχεδιάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 340 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την ανάπτυξη ιδιόκτητων ακινήτων της αλλά και την απόκτηση ακινήτων τρίτων. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος (φωτ.), διευθύνων σύμβουλος της Noval Property, σημειώνει ότι η διαδικασία της εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους.

Η Noval Property και ο στόχος του 1 δισ. ευρώ-1Οπως εξηγεί, «από την αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί, στοχεύουμε να αντλήσουμε ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 89,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν τη δημόσια εγγραφή και, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας, 10,5 εκατ. ευρώ την EBRD. Η EBRD έχει ήδη τοποθετήσει το ποσό αυτό στην εταιρεία και θα το μετατρέψει σε μετοχές της Noval Property κατά την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών». Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο, αυτήν την περίοδο η διοίκηση της εταιρείας προχωράει σε σειρά συναντήσεων και παρουσιάσεων με πιθανούς επενδυτές, κάθε μεγέθους και προφίλ, από family offices μέχρι θεσμικούς επενδυτές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Η ανταπόκριση που έχουμε λάβει είναι θετική. Αυτό οφείλεται και στην παρουσία του βασικού μας μετόχου, της Viohalco, που είναι κι ένα από τα στοιχεία που μας διαφοροποιεί. Μάλιστα, θα ήθελα να θυμίσω ότι η Viohalco έχει δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο στη Noval Property τουλάχιστον έως το τέλος του 2028, όταν και λήγει το επταετές πράσινο ομόλογο που εκδώσαμε το 2021», τονίζει ο ίδιος.

Από τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου θα χρηματοδοτηθεί και μέρος του επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί αυτήν την περίοδο η Noval Property, συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ. «Από το ποσό αυτό, 61,2 εκατ. ευρώ, ή 18% του συνόλου, πρόκειται να κατευθυνθούν για αγορές ακινήτων τρίτων, ενώ το υπόλοιπο 82%, ή 278,8 εκατ. ευρώ, θα αφορά επενδύσεις για την ανάπτυξη ακινήτων που έχουμε ήδη στο χαρτοφυλάκιό μας. Ουσιαστικά, δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού προγράμματος είναι απτό, συγκεκριμένο και ρεαλιστικό και όχι κάτι υποθετικό, καθώς βασίζεται στο να “ξεκλειδώσουμε” υπεραξίες και αποδόσεις για ακίνητα που ήδη έχουμε στην κατοχή μας. Αυτήν την περίοδο έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης πέντε επιμέρους επενδυτικά έργα, εκ των οποίων τα τέσσερα κατασκευάζονται ήδη και το πέμπτο, που είναι και το σημαντικότερο, βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδοτικής ωρίμανσης.

Το επενδυτικό πρόγραμμα των 340 εκατ. ευρώ εστιάζει στην ανάπτυξη ιδιόκτητων ακινήτων και αγορά νέων.

»Ασφαλώς το έργο της ανάπλασης της παλιάς Χαλκόρ (πρώτες εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο) είναι το μεγαλύτερο του επενδυτικού μας χαρτοφυλακίου, καθώς θα αποτελέσει μια επένδυση ύψους 170 εκατ. ευρώ και μια συνολική ανάπτυξη 106.000 τ.μ. Παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, επί της Πειραιώς, η γύρω περιοχή είναι υποβαθμισμένη, αλλά με πολύ σημαντική προοπτική, καθώς πολύ κοντά βρίσκονται το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το κτίριο Τσαούσογλου, που φιλοξενεί το Ελληνικό Φεστιβάλ, και ασφαλώς η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το σχέδιο, που επιμελήθηκε η Foster & Partners, περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, φιλοξενίας (ξενοδοχείο), κατοικίας, μουσείου και χρήσεις εμπορίου και εστίασης». Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της Noval Property, «θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη και ζωντανή γειτονιά τέχνης και πολιτισμού, που θα εισαγάγει έναν νέο τρόπο ζωής».

Κυρίαρχο στοιχείο της ανάπτυξης αποτελούν και οι κατοικίες που θα φιλοξενούνται στο ακίνητο. Θα πρόκειται για διαμερίσματα προσιτού χαρακτήρα που θα απευθύνονται κυρίως σε νέα νοικοκυριά, ίσως ακόμη και φοιτητές. «Στόχος μας είναι να υπάρχει συνεχώς ζωή και κίνηση στην ανάπτυξή μας κι αυτό θα το εξασφαλίσει η φιλοξενία κατοικιών», τονίζει ο κ. Καπετανάκος. Οσον αφορά την αξιοποίησή τους, η Noval Property θα εκμισθώνει τα οικιστικά αυτά ακίνητα με συμφωνίες αστικής μίσθωσης.

Ενα από τα σημαντικά έργα της εταιρείας, καθώς αντανακλά και την προσέγγισή της στην αγορά, αφορά την ανακατασκευή υφιστάμενου κτιρίου γραφείων στη Λ. Κηφισίας 199, στο ύψος του Αμαρουσίου, το οποίο θα μετατραπεί σε ακίνητο χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. «Βλέπουμε ότι τέτοια κτίρια έχουν μεγάλη ζήτηση μεταξύ των πελατών μας και στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στην επένδυση αυτή για τη μετατροπή του συγκεκριμένου ακινήτου σε ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή