Στην τελική ευθεία μπαίνει η συγχώνευση Briq Properties με ICI

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συγχώνευση Briq Properties με ICI

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετος «σταθμός» μπορεί να θεωρηθεί το 2024 για την Briq Properties, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία της συγχώνευσης με απορρόφηση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI). Η συμφωνία υπεγράφη πριν από περίπου ένα χρόνο, μέσω της οποίας η Briq θα ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της, καθώς η ICI ελέγχει αρκετά καταστήματα και κτίρια γραφείων, ενώ η εταιρεία έχει τοποθετηθεί περισσότερο στα logistics και στα ξενοδοχειακά ακίνητα.

Στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της συγχώνευσης που αφορούσε την απόκτηση 16 ακινήτων της ICI, αντί ποσού 56,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αποκτήθηκαν 16 κτίρια, μεταξύ των οποίων 14 τραπεζικά καταστήματα που είναι μισθωμένα από τον όμιλο της Alpha Bank. Εκκρεμεί η απόκτηση ενός ακόμα ακινήτου, αξίας 4 εκατ. ευρώ, για το οποίο όμως έχει υπογραφεί το σχετικό προσύμφωνο.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η εταιρεία θα ελέγχει 42 ακίνητα αξίας 212 εκατ. ευρώ.

Με την προσθήκη των 16 αυτών ακινήτων η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της Briq αυξήθηκε σε 208 εκατ. ευρώ. Μόλις ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η εταιρεία θα ελέγχει 42 ακίνητα με αξία 212 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από ενοίκια, σε ετήσια βάση, πρόκειται να αυξηθούν κατά περίπου 6,4 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν σε 15,7 εκατ. ευρώ. Η μέχρι στιγμής καθυστέρηση οφειλόταν στις σημαντικές τεχνικές και νομικές δυσκολίες που παρατηρήθηκαν και δυσχέραναν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων αυτών, με αποτέλεσμα και το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης να μετατεθεί κατά περίπου έξι μήνες, προς το τέλος του 2024.

Κατά τη χρήση του 2023, η εισηγμένη σημείωσε αύξηση των εσόδων από ενοίκια κατά 14% σε 9,1 εκατ. ευρώ, έναντι 8 εκατ. ευρώ το 2022. Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 19% και ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ, έναντι 5,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρήση, ενώ τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία ανήλθαν σε 8,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 7,5 εκατ. ευρώ το 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην προσθήκη ενός συγκροτήματος logistics, επιφάνειας 24.000 τ.μ., που μισθώνεται από την Infoquest Technologies. Πρόκειται για ακίνητο το οποίο αναπτύχθηκε από την Briq στην ιδιόκτητη έκταση που έχει αποκτήσει στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 114 στρεμμάτων. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες για την επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου αποθηκών που επίσης θα μισθωθούν από τον όμιλο Infoquest.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή