Τζ. Γέλεν: Δεν θα δεχθούμε να αποδεκατίζουν οι κινεζικές εισαγωγές τις νέες μας βιομηχανίες

Τζ. Γέλεν: Δεν θα δεχθούμε να αποδεκατίζουν οι κινεζικές εισαγωγές τις νέες μας βιομηχανίες

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απηύθυνε αυστηρές συστάσεις στην Κίνα τη Δευτέρα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε την Κίνα σήμερα, Δευτέρα, ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δεχτεί να αποδεκατιστούν νέες βιομηχανίες από τις κινεζικές εισαγωγές, καθώς ολοκλήρωσε τέσσερις ημέρες συναντήσεων για να πιέσει το Πεκίνο να περιορίσει την πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές του.

Η Τζ. Γέλεν, πραγματοποιώντας δεύτερο ταξίδι μέσα σε εννέα μήνες για να βελτιώσει περαιτέρω την τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, έχει εκφράσει ανησυχία για τις ταχέως αναπτυσσόμενες εξαγωγές της Κίνας σε ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες, ηλιακούς συλλέκτες και άλλα αγαθά πράσινης ενέργειας.

Είπε ότι η κρατική χρηματοδότηση της Κίνας έχει αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα πολύ πέρα από αυτό που μπορεί να απορροφήσει η εγχώρια ζήτηση.

Οι φθηνές κινεζικές εξαγωγές απειλούν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και αλλού, είπε, κάνοντας παραλληλισμούς με την πίεση που ένιωσε ο τομέας του χάλυβα των ΗΠΑ στο παρελθόν.

«Εχουμε ξαναδεί αυτή την ιστορία», είπε η κ. Γέλεν στους δημοσιογράφους. «Πριν από μια δεκαετία, η τεράστια κρατική υποστήριξη της Κίνας οδήγησε σε χαμηλότερου κόστους κινεζικό χάλυβα, που πλημμύρισε την παγκόσμια αγορά και αποδεκάτισε τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο, και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Εχω ξεκαθαρίσει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ δεν θα δεχθούμε ξανά αυτή την πραγματικότητα», πρόσθεσε

Οταν η παγκόσμια αγορά κατακλύζεται από τεχνητά φθηνά κινεζικά προϊόντα, είπε, «η βιωσιμότητα των αμερικανικών και άλλων ξένων εταιρειών τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Χωρίς συγκεκριμένη απειλή

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών είπαν ότι η υπουργός δεν απείλησε με δασμούς ή άλλα συγκεκριμένα μέτρα κατά των κινεζικών εισαγωγών.

Η Τζ. Γέλεν πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες της με Κινέζους αξιωματούχους προώθησαν τα αμερικανικά συμφέροντα και ότι τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την υπερβολική βιομηχανική παραγωγή συμμερίζονται οι σύμμαχοι στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, στο Μεξικό, στις Φιλιππίνες και σε άλλες αγορές.

Είπε ότι μια πιθανή βραχυπρόθεσμη λύση είναι η Κίνα να ενισχύσει τη ζήτηση των καταναλωτών της και να μετατοπίσει το μοντέλο ανάπτυξής της μακριά από τις επενδύσεις από την πλευρά της προσφοράς.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή