Ξεκινάει η επιδότηση ανακαίνισης σπιτιών προς ενοικίαση

Ξεκινάει η επιδότηση ανακαίνισης σπιτιών προς ενοικίαση

Ανοίγει σύντομα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τις αιτήσεις — Εως 10.000 ευρώ η επιδότηση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τα ανακαινίσουν με επιδότηση έως 10.000 ευρώ από τη ΔΥΠΑ και στη συνέχεια να τα ενοικιάσουν. Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια τακτικών και δειγματοληπτικών ελέγχων από τη ΔΥΠΑ καθώς και ρήτρες για ψευδείς δηλώσεις και μη εφαρμογή των όρων του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

Ετσι, για παράδειγμα, η ανακαίνιση του ακινήτου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών, ενώ σε περίπτωση που το ακίνητο δεν νοικιαστεί προβλέπεται η επιστροφή του ποσού που έλαβε ο ιδιοκτήτης για την ανακαίνιση. Στόχος του προγράμματος είναι να ενταχθούν στην αγορά ενοικίασης ακινήτων περίπου 12.500 κενές κατοικίες, δίνοντας διέξοδο στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους, αλλά και σε όσους αναζητούν ακίνητο προς ενοικίαση. Η επιδότηση από το κράτος ανέρχεται σε 40% επί των δαπανών που θα κάνει ο ιδιοκτήτης για εργασίες και για υλικά, με ανώτατο ποσό τις 10.000 ευρώ.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα ακίνητό του με χρήση κατοικίας, συμπληρώνοντας τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ). Στην απόφαση πληρωμής της επιδότησης, η οποία εκδίδεται αυτοματοποιημένα, θα αναγράφονται το ποσό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και επαληθεύθηκαν και το ποσό της επιδότησης που αντιστοιχεί στον δικαιούχο, αφαιρούμενης της ήδη καταβληθείσας προκαταβολής. Το ποσό θα πιστώνεται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης πληρωμής της επιδότησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και η εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Προσοχή: Στην απόφαση ορίζεται ότι η ΔΥΠΑ θα διενεργεί ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση που η εκμίσθωση είχε αρχικά γίνει για 3 χρόνια, αλλά στη συνέχεια διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο, ο ιδιοκτήτης έχει περιθώριο 3 μηνών από τη διακοπή να προβεί σε νέα εκμίσθωση και ανάρτηση των στοιχείων της. Εάν διαπιστωθεί από τη ΔΥΠΑ ότι το 3μηνο έχει παρέλθει άπρακτο, τότε ο αιτών απεντάσσεται από το πρόγραμμα και αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν μέρος του ποσού της επιδότησης.

Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε νέα εκμίσθωση έως δύο φορές.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό 50% και άνω. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι:

– Το προς ανακαίνιση ακίνητο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.

– Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

– Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

– Η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT