Σχέδια έκτακτης ανάγκης από εταιρείες της Ταϊβάν

Σχέδια έκτακτης ανάγκης από εταιρείες της Ταϊβάν

Δημιουργούν μονάδες εκτός χώρας λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας και υπό τον φόβο μιας κινεζικής επίθεσης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κατασκευαστικοί κολοσσοί της Ταϊβάν αποτελούν εδώ και δεκαετίες τη ραχοκοκαλιά των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Πλέον, κι ενώ εντείνεται η ανησυχία για μια ενδεχόμενη κινεζική επίθεση, πολλοί είναι εκείνοι που εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν δεύτερη έδρα στο εξωτερικό για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται.

Οι εταιρείες της νησιωτικής χώρας διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στον εφοδιασμό του πλανήτη με ηλεκτρονικές συσκευές και τα εξαρτήματά τους, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών υπολογιστών, των smartphones, των διακομιστών και του εξοπλισμού δικτύωσης τηλεπικοινωνιών. Επίσης, διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στις αγορές βιομηχανικού αυτοματισμού, ιατρικών συσκευών και ηλεκτρικών οχημάτων. Στις εταιρείες που διερευνούν τις επιλογές τους για μια εναλλακτική βάση εκτός Ταϊβάν, ανήκουν –σύμφωνα με τους Financial Times– οι Lite-On και Qisda, που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συσκευές για καταναλωτές, τηλεπικοινωνίες, αυτοκίνητα και ιατρικές εφαρμογές.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν και απειλεί να την προσαρτήσει εάν η Ταϊπέι αντιστέκεται επ’ αόριστον στην «επανένωση», όπως λέει. Αν και οι ειδικοί της Ταϊβάν θεωρούν απίθανη μια κινεζική επίθεση στο εγγύς μέλλον, η αυξημένη πίεση από το Πεκίνο και οι στρατιωτικές τακτικές εκφοβισμού έχουν οδηγήσει πολλές ξένες εταιρείες και πελάτες ταϊβανέζικων ομίλων να επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης. Υπό τη σκιά του αυξανόμενου κόστους στην Κίνα, του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και των απαιτήσεων των πελατών να αποεπενδύσουν από τον «Κόκκινο Δράκο», όμιλοι όπως οι προμηθευτές της Apple, Foxconn και Pegatron, επεκτείνονται στη νοτιοανατολική Ασία, στην Ινδία, στο Μεξικό, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Ελβετία ή η Ολλανδία είναι πιθανές επιλογές για τη δημιουργία δεύτερης έδρας, λένε παράγοντες της Ταϊβάν, που αποκλείουν ωστόσο τις ΗΠΑ. Αν και παραμένει σημαντική αγορά για τις εταιρείες τεχνολογίας της Ταϊβάν, η χώρα δεν είναι κατάλληλη για φορολογικούς λόγους, είπαν.

Ο αυξημένος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαρθρωτικής αλλαγής στους ομίλους της Ταϊβάν, καθώς μαθαίνουν να λειτουργούν σε νέα περιβάλλοντα. Η Topco, προμηθεύτρια χημικών ουσιών και ανταλλακτικών για εργοστάσια ημιαγωγών, έχει καταρτίσει ένα 10ετές σχέδιο για τη δημιουργία πρόσθετων μονάδων σε διάφορες περιοχές και για την πρόσληψη και εκπαίδευση στελεχών που θα εναλλάσσονται σε διάφορες χώρες, δήλωσε ο συνδιευθύνων σύμβουλος Τσαρλς Λι στους F.T. Στελέχη, δικηγόροι και σύμβουλοι, ωστόσο, λένε ότι πολλές εταιρείες εξακολουθούν να κινούνται αργά.

«Ενώ η ευελιξία τους βοήθησε τις εταιρείες της Ταϊβάν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν, δεν είναι καλές στον προγραμματισμό», επισήμανε ένας σύμβουλος. Ο Τσάνι Χο, ιδρυτής της εταιρείας κατασκευής υπολογιστών Advantech, τόνισε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022, ως απάντηση σε μια επίσκεψη στην Ταϊπέι της τότε προέδρου της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι, είχαν πυροδοτήσει συζητήσεις για δεύτερο «αρχηγείο». Οπως υποστήριξε, όμως, δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για τέτοιες δομές. «Μπορείς να τα κάνεις σχεδόν όλα εικονικά», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή