Επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ αλλάζουν την οδό Πειραιώς

Επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ αλλάζουν την οδό Πειραιώς

Νέες αναπτύξεις χώρων πολιτισμού και ψυχαγωγίας, γραφείων και κατοικιών αναβαθμίζουν έναν κεντρικό άξονα της πρωτεύουσας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κόμβο εργασίας, διαμονής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού αναμένεται να εξελιχθεί έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας η οδός Πειραιώς, χάρις σε μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, που δρομολογούνται αυτή την περίοδο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι αναπλάσεις των παλιών βιομηχανιών της ΧΑΛΚΟΡ και της επιπλοποιίας Τσαούσογλου, αλλά και η αξιοποίηση έκτασης στο Ρουφ για την ανάπτυξη ενός νέου συγκροτήματος γραφείων.

Σε αυτό πρόκειται να στεγαστεί η Γενική Γραμματεία Υποδομών του αρμόδιου υπουργείου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ΣΔΙΤ, με ανάδοχο την κοινοπραξία των Intrakat – REDEX (όμιλος Κοπελούζου). Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), το οποίο αφορά την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων σε ιδιόκτητη έκταση του υπουργείου, επιφάνειας 8,7 στρεμμάτων, κοντά στον σταθμό «Ρουφ» του προαστιακού. Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 166, στο ύψος του Ταύρου. Στο νέο κτίριο θα ενοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες της Γεν. Γραμματείας Υποδομών, οι οποίες σήμερα στεγάζονται σε 13 διαφορετικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Οι συνέργειες θα είναι δεδομένες, όπως επίσης και η θετική επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του υπ. Υποδομών, όχι μόνο των περιβαλλοντικών προδιαγραφών του νέου κτιρίου, αλλά και εξαιτίας της μείωσης των μετακινήσεων, που θα προκύψει από τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε ένα χώρο.

Μια ακόμα σημαντική παρέμβαση αφορά την αναβάθμιση του ακινήτου του παλιού εργοστασίου Τσαούσογλου, στην οδό Πειραιώς 260, όπου φιλοξενείται το Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για ένα ακίνητο το οποίο αποκτήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από το υπ. Πολιτισμού, που δαπάνησε 12,5 εκατ. ευρώ για την αγορά του από την Εθνική Τράπεζα. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η αξιοποίηση του ακινήτου για πολιτιστικούς λόγους. Είναι μια έκταση 31,6 στρεμμάτων, επί της οποίας έχουν ανεγερθεί 15 κτίρια, με την πλειονότητα εξ αυτών να έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων, ώστε να αποκατασταθεί το βιομηχανικό κέλυφος και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο.

Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται το ακίνητο της παλιάς ΧΑΛΚΟΡ, της πρώτης μονάδας του ομίλου Βιοχάλκο. Εκεί, η θυγατρική εταιρεία ακινήτων, Noval Property ΑΕΕΑΠ, προχωρεί στην αδειοδοτική ωρίμανση μιας επένδυσης ύψους 170 εκατ. ευρώ, η οποία θα μεταμορφώσει την έκταση στην πρώτη «πράσινη» γειτονιά της χώρας. Εκτός από χώρους πρασίνου και πολιτισμού, που θα αποτελούν το επίκεντρο, στην έκταση θα φιλοξενούνται επίσης χώροι γραφείων, καταστημάτων και εστίασης, ένα ξενοδοχείο και κατοικίες. Μάλιστα, στόχος είναι τα οικιστικά ακίνητα να είναι προσιτού κόστους, καθώς θα εκμισθώνονται σε μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

Εκτιμάται ότι η οικοδομική άδεια θα εκδοθεί προς το τέλος του έτους, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. Το ακίνητο της οδού Πειραιώς 252 βρίσκεται δίπλα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με τους διοικούντες τη Noval να φιλοδοξούν να εντάξουν την ανάπτυξη της ΧΑΛΚΟΡ στον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.

Στις παραπάνω επενδύσεις θα μπορούσε να προστεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον και η ανάπλαση της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, στο Φάληρο, ολοκληρώνοντας ένα «παζλ» από έργα και αναπλάσεις, τόσο στο βόρειο, όσο και στο νότιο τμήμα της οδού Πειραιώς. Οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τη δημιουργία μιας πολιτείας καινοτομίας στο ακίνητο της παλιάς βιομηχανίας χρωμάτων δεν καρποφόρησαν, κυρίως λόγω των οικονομικών δεδομένων της συγκεκριμένης επένδυσης (κόστος/απόδοση). Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης της σχετικής πρωτοβουλίας, ιδίως αν βρεθεί λύση στο σκέλος της χρηματοδότησης και βελτιωθούν και οι όροι που θα προσφερθούν προς τους ιδιώτες που θα ενδιαφερθούν. Η πολιτεία καινοτομίας αφορούσε τη δημιουργία ενός συγκροτήματος γραφείων, ερευνητικών κέντρων και ιδρυμάτων, ενδεχομένως και κατοικιών για τους εργαζόμενους/ερευνητές, που θα απασχολούνταν στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή