Τελική ευθεία για το διαζύγιο HELLENiQ ENERGY – Edison

Τελική ευθεία για το διαζύγιο HELLENiQ ENERGY – Edison

Διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τον έλεγχο της Elpedison

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεξοφλημένο θεωρείται το διαζύγιο των HELLENiQ ENERGY και Edison ύστερα από 15 χρόνια κοινής πορείας στον τομέα της αγοράς ηλεκτρισμού. Οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2009 μέσω της κοινής εταιρείας Elpedison, η οποία λειτουργεί σήμερα δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, μία στη Θεσσαλονίκη (400 MW) και μία στη Θίσβη Βοιωτίας (420 MW), δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κατέχοντας την τρίτη θέση μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών (μετά τη Mytilineos και την Ηρων), όπως και στην προμήθεια φυσικού αερίου αλλά και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Κατέχει επίσης άδεια για μια νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη και άδεια για FSRU στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου. Τα δύο αυτά επενδυτικά σχέδια και κυρίως η άδεια για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου που η Elpedison έλαβε από τη ΡΑΑΕΥ το 2019 φαίνεται να προκάλεσαν τις πρώτες ρωγμές στις σχέσεις των δύο μετόχων, καθώς δεν υπήρξε κοινός τόπος έως σήμερα για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο ισχυρών μετόχων για τον έλεγχο της Elpedison που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και κάποιους μήνες έχουν προεξοφλήσει το οριστικό διαζύγιο και αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι το ποιος θα αποχωρήσει από την εταιρεία. Το αίτημα του διαζυγίου φέρεται να έθεσε η HELLENiQ ENERGY στο πλαίσιο μιας συνολικότερης στρατηγικής, που στοχεύει σε μια αυτόνομη ανάπτυξη στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και μέσω ενός οχήματος αντί για δύο, αφού στον τομέα έχει επεκταθεί πλέον και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία η HELLENiQ ENERGY συμμετέχει με ποσοστό 35%. Η ΔΕΠΑ συμμετέχει στο FSRU Aλεξανδρούπολης, στην υπό κατασκευή μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 840 MW από κοινού με τη ΔΕΗ και τον ομιλο Κοπελούζου, και στην πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλβανία από κοινού με την ΤΕΡΝΑ και μέσω της θυγατρικής της «Φυσικό Αέριο» στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ προωθεί και την επέκτασή της στις ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο 500 MW, δραστηριότητες ευθέως ανταγωνιστικές με την Elpedison.

H HELLENiQ ENERGY ελέγχει και το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με δραστηριότητες ευθέως ανταγωνιστικές έναντι της Elpedison.

Η απεμπλοκή από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που επιχειρήθηκε με την απόφαση διάθεσης του ποσοστού τους από κοινού με το ποσοστό του Δημοσίου μέσω του διαγωνισμού που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, δεν κατέστη δυνατή, αφού ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Για την HELLENiQ ENERGY το ξεκαθάρισμα της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, είτε με την πώληση του ποσοστού τους στην εταιρεία είτε με την απόκτηση του πλήρη ελέγχου, συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μάλιστα, Ανδρέας Σιάμισιης, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο – εξάμηνο το ζήτημα θα έχει ξεκαθαρίσει.

Πολύ νωρίτερα, ωστόσο, φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον έλεγχο της Elpedison. Αν και η ιταλική Edison δεν φέρεται διατεθειμένη να αποεπενδύσει από την Ελλάδα, αλλά αντίθετα πρόθυμη να προχωρήσει τόσο στην επένδυση της νέας μονάδας της Θεσσαλονίκης και να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην ελληνική αγορά, είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να πάρει τον δρόμο της εξόδου. Μέσα στον Μάιο και πιθανότατα αμέσως μετά το Πάσχα, οι ανεπίσημες μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ των μετόχων της Elpedison αναμένεται να πάρουν επίσημο χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι η HELLENiQ ENERGY θα ενεργοποιήσει οψιόν της σύμβασης μετόχων, που προβλέπει ότι όταν ο ένας μέτοχος υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του 50% της Elpedison o άλλος, εν προκειμένω η Edison, είναι υποχρεωμένος είτε να την αποδεχθεί είτε να υποβάλει αντιπροσφορά.

Υπ’ αυτή την έννοια, το διαζύγιο θεωρείται προεξοφλημένο. Από το πόσα χρήματα είναι διαθέσιμος να προσφέρει ο κάθε μέτοχος θα κριθεί και σε ποιον θα καταλήξει ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας και εν συνεχεία η στρατηγική ανάπτυξης αυτής. Στην περίπτωση της HELLENiQ ENERGY, η ανάπτυξη της εταιρείας θα εξαρτηθεί και από το πώς θα προχωρήσει το σχέδιο απεμπλοκής από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η αναζήτηση τρίτου επενδυτή σκοντάφτει στο υψηλό ρίσκο από την αναμενόμενη απόφαση της διαιτησίας σχετικά με τις απαιτήσεις της Gazprom, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για ρήτρες take or pay. Πληροφορίες, πάντως, φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει σχέδιο αγοράς του ποσοστού της HELLENiQ ENERGY από το ελληνικό Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή