Καταγγελίες για προβλήματα στα 787 της Boeing

Καταγγελίες για προβλήματα στα 787 της Boeing

Mεγαλώνει η κρίση στην εταιρεία μετά τις αποκαλύψεις μηχανικού της

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει η κρίση της Boeing, αφότου ένας μηχανικός της αποκάλυψε ότι η εταιρεία έκανε «εκπτώσεις» κατά την κατασκευή των αεροπλάνων 787 Dreamliner, δείχνοντας ότι τα προβλήματα δεν περιορίζονται στα 737. Ο Σαμ Σαλέχπουρ, μηχανικός της Boeing που δούλευε πάνω στα 787 από το 2020 έως τις αρχές του 2022, ισχυρίστηκε ότι οι εργάτες στο εργοστάσιο της εταιρείας μετρούσαν και γέμιζαν με λανθασμένο τρόπο τα κενά που μπορεί να εμφανιστούν κατά την ένωση των κομματιών του σκελετού του αεροπλάνου.

Αυτή η διαδικασία συναρμολόγησης μπορεί να προκαλέσει «σημαντική κόπωση» στα υλικά και να υπονομεύσει τη δομική ακεραιότητα τουλάχιστον 1.000 αεροπλάνων που πετούν αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο πληροφοριοδότης.

Ο Σαλέχπουρ μιλάει για ζητήματα τα οποία «μπορεί να μειώσουν δραματικά τη ζωή του αεροπλάνου». Η Boeing, πάντως, αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του. «Με μεγάλη βιασύνη να προχωρήσουν οι παραγγελίες που είχαν μείνει πίσω και να βγουν τα αεροπλάνα στην αγορά, η Boeing δεν ακολούθησε τις δικές της κατασκευαστικές απαιτήσεις», είπε ο μηχανικός. Ο Σαλέχπουρ δήλωσε ότι είχε εκφράσει τις ανησυχίες του στη διοίκηση της Boeing, αλλά αγνοήθηκε και τελικά μεταφέρθηκε στα αεροπλάνα 777. Και εκεί, ισχυρίζεται, είδε ακατάλληλες κατασκευαστικές πρακτικές.

Υπενθυμίζεται ότι η Boeing έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο εξαιτίας των πρακτικών και της ποιότητας κατασκευής της, αφότου κομμάτι ενός σχεδόν νέου 737 Max 9 αποκολλήθηκε στις 5 Ιανουαρίου, λίγο μετά την απογείωση. Τώρα, οι καταγγελίες του Σαλέχπουρ βάζουν στο κάδρο και το Dreamliner, που έφερνε ρευστό στα ταμεία της Boeing, σε μια περίοδο όπου η παραγωγή του 737 παραμένει χαμηλή λόγω των ελέγχων της αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η Boeing απέρριψε τους ισχυρισμούς του, λέγοντας μάλιστα ότι είχε σταματήσει τις παραδόσεις των 787 για δύο χρόνια νωρίτερα αυτή τη δεκαετία, αφότου έλεγχος βρήκε μικροσκοπικές δομικές ατέλειες στις ενώσεις υλικών. «Αυτοί οι ισχυρισμοί για τη δομική ακεραιότητα του 787 είναι ανακριβείς και δεν αντανακλούν τη λεπτομερή δουλειά που έχει κάνει η Boeing για να διασφαλίσει την ποιότητα και τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του αεροσκάφους», δήλωσε η εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα των νέων αποκαλύψεων, η μετοχή της Boeing υποχώρησε κατά 1,9% την Τρίτη, διευρύνοντας τις απώλειές της από τις αρχές του έτους σχεδόν στο 32%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις εταιρείες του Dow Jones Industrial Average.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή