Δεύτερη υποβάθμιση της κινεζικής οικονομίας μέσα σε πέντε μήνες

Δεύτερη υποβάθμιση της κινεζικής οικονομίας μέσα σε πέντε μήνες

«Καμπανάκι» μετά τη Moody’s και από τη Fitch για τη βιωσιμότητα του χρέους

δεύτερη-υποβάθμιση-της-κινεζικής-οικ-562976260

Ως αντανάκλαση του συνδυασμού κρίσεων που πλήττουν την κινεζική οικονομία και κατατείνουν σε περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης εν μέσω μιας αβέβαιης αλλαγής αναπτυξιακού μοντέλου, η Κίνα υφίσταται τη δεύτερη υποβάθμισή της μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε χθες την προοπτική της δεύτερης οικονομίας του κόσμου σε αρνητική από σταθερή, επισημαίνοντας πως εξαιτίας της κρίσης στην αγορά στέγης έχουν μείνει χωρίς έσοδα οι περιφερειακές αρχές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χρέος τους σε επίπεδα μη βιώσιμα.

Παράλληλα επισήμανε πως οι προσπάθειες του Πεκίνου να απεξαρτήσει την οικονομία από την αγορά στέγης οδηγούν αναπόφευκτα σε αύξηση του χρέους της. Η υποβάθμιση από τη Fitch προδίδει πως η εικόνα της κινεζικής οικονομίας προβληματίζει ολοένα και περισσότερο, καθώς έχει προηγηθεί ανάλογη υποβάθμιση από τη Moody’s τον Δεκέμβριο. Και όλα αυτά ενώ το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την ανάκαμψή της από την ύφεση της πανδημίας.

Δεδομένων όλων αυτών, η Fitch εκτιμά πως το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών θα εκτοξευθεί φέτος φθάνοντας στο 61,3% του ΑΕΠ, από 56,1% το 2023. Πρόκειται για σαφή και συνεχόμενη επιδείνωση της δημοσιονομικής εικόνας της Κίνας, η οποία το 2019 είχε χρέος μόλις 38,5%.

Σύμφωνα, άλλωστε, με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, στα μέσα του περασμένου έτους το χρέος της Κίνας πλησίαζε το 80%. Αδιακρίτως του πόσο ακριβείς είναι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αυτά τα επίπεδα χρέους είναι χαμηλά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των ανεπτυγμένων οικονομιών, αλλά ανησυχητικά υψηλά για μια αναδυόμενη οικονομία. Παράλληλα, η Fitch διαβλέπει αντίστοιχη επιδείνωση στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που αφορά πρόσθετες δαπάνες για έργα υποδομής και πολλά άλλα τα οποία δεν εντάσσονται στον βασικό προϋπολογισμό της.

Εκτιμά πως θα φθάσει φέτος στο 7,1% του ΑΕΠ, από 5,8% το περασμένο έτος. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ελλείμματος που έχει καταγραφεί από το 2020, όταν η ύφεση της πανδημίας το είχε οδηγήσει στο 8,6%.

Τόσο η Fitch, πάντως, όσο και οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s και S&P, έχουν υποβαθμίσει μόνο την προοπτική της Κίνας και ουσιαστικά την προειδοποιούν για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του χρέους της, για το οποίο διατηρούν ακόμη τη βαθμολογία του Α+.

Οπως τονίζει ο Γκάρι Νεγκ, οικονομολόγος της Natixis για θέματα Ασίας – Ειρηνικού, «η κίνηση της Fitch αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα στα δημόσια οικονομικά της καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξή της και αυξάνεται το χρέος της».

Η Fitch προβλέπει πως η ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβραδυνθεί φέτος σε 4,5%, από 5,2% που σημείωσε το περασμένο έτος.

Ο ίδιος τονίζει, πάντως, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται πτώχευση της Κίνας στο εγγύς μέλλον». Σχολιάζοντας σχετικά ο Αντριου Φρέρις, διευθύνων σύμβουλος της Ecognosis Advisory, αναφέρει ότι «η Κίνα εξακολουθεί να δανείζεται στο δικό της νόμισμα, γι’ αυτό και δεν διατρέχει κίνδυνο κρίσης χρέους του είδους που έχουν γνωρίσει οι ανεπτυγμένες οικονομίες στο παρελθόν».

Πράγματι, το ποσοστό των ομολόγων του κινεζικού δημοσίου που βρίσκεται στα χέρια ξένων πιστωτών είναι πολύ μικρό, κάτω από 8%, και οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν τους τελευταίους μήνες να αγοράζουν ομόλογα του κινεζικού δημοσίου και μετά την υποβάθμιση από τη Moody’s.

Σύμφωνα με τον Αντριου Φρέρις, το Πεκίνο πρέπει μόνο να ενδιαφερθεί για την εγχώρια κατάσταση, «κάτι πολύ πιο εύκολο να γίνει δεδομένου ότι το 1/3 του τραπεζικού συστήματος ανήκει στην κυβέρνηση». Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Κίνας, η Fitch προβλέπει πως θα επιβραδυνθεί περαιτέρω φέτος σε 4,5%, από 5,2% που σημείωσε το περασμένο έτος.

Η πρόβλεψή της είναι εν ολίγοις πιο απαισιόδοξη και από του ΔΝΤ, που μέχρι στιγμής εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 4,6%. Η νέα υποβάθμιση έρχεται πάντως σε μια στιγμή που ορισμένα στοιχεία κατατείνουν σε μια βελτίωση της κινεζικής οικονομίας: η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις υπερέβησαν τις προβλέψεις το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ενώ το ίδιο συνέβη με τις εξαγωγές και τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή