Ακίνητα αξίας 300 εκατ. πούλησε η Prodea

Ακίνητα αξίας 300 εκατ. πούλησε η Prodea

Προχωράει σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τον δανεισμό της

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά έσοδα ύψους 250-300 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Prodea Investments από τις πωλήσεις επιλεγμένων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να αξιοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εισηγμένης, ενώ μέσω των πωλήσεων μειώνεται και ο δανεισμός, καθώς αφαιρούνται τα βάρη που συχνά συνοδεύουν κάποια από τα πωλούμενα ακίνητα. Η στρατηγική αυτή αναμένεται να αποτελέσει βασικό στοιχείο της λειτουργίας της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, καθώς επιχειρείται μια συνολική αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου του ομίλου. Η έμφαση δίνεται πλέον στην προσθήκη μεγάλης επιφάνειας και πράσινων ακινήτων, στις κατηγορίες των γραφείων, των logistics και της φιλοξενίας, όπως επίσης και κατοικίες.

Παράλληλα, μέσω των πωλήσεων αυτών επιχειρείται η μείωση του αριθμού των παλαιότερων και πιο ενεργοβόρων κτιρίων του χαρτοφυλακίου. Υπενθυμίζεται ότι η Prodea αποτελεί τη μετεξέλιξη της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, μιας εταιρείας που συστάθηκε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και «προικίστηκε» με χιλιάδες ακίνητα, κυρίως τραπεζικά υποκαταστήματα και γραφεία. Σήμερα επιχειρείται μια αναδόμηση του χαρτοφυλακίου αυτού, ώστε και η Prodea να συμβαδίζει με τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και να είναι πιο ελκυστικός επενδυτικός «προορισμός». Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2019 μέχρι σήμερα οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων του χαρτοφυλακίου ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, έχοντας συνεισφέρει κέρδη ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες πωλήσεις έγιναν στο σκέλος της φιλοξενίας, καθώς επιχειρείται και μια γενικότερη βελτίωση της διάρθρωσης του τουριστικού χαρτοφυλακίου των ακινήτων, καθώς κάποια από αυτά ελέγχονται απευθείας από την Prodea και κάποια από τον τουριστικό «βραχίονα», τη Mediterranean Hospitality Venture (MHV). Στο πλαίσιο αυτό πουλήθηκαν δύο ξενοδοχεία στη Zeus International, που αποτελούσε και τον μισθωτή των εν λόγω ακινήτων. Πρόκειται για το Lazart Hotel Trademark Collection by Wyndham στη Θεσσαλονίκη και το Dolce Milan Malpensa στο Μιλάνο. Επίσης, στην Κύπρο, μεταβιβάστηκε και το υπόλοιπο 50% που ήλεγχε η Prodea στο τουριστικό συγκρότημα Aphrodite Hills (ξενοδοχείο και κάποιες κατοικίες), που βρίσκεται στην Πάφο της Κύπρου.

Αγοραστής ήταν η εταιρεία WRA Consultants, συμφερόντων της οικογενείας Νικολαΐδη από την Κύπρο, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού. Συγκεκριμένα, πωλήθηκε το υπόλοιπο 50% που είχε παραμείνει στην κατοχή της MHV, μετά την προγενέστερη μεταβίβαση του 50% του Aphrodite Hills στην ίδια οικογένεια. Η πώληση του 100% του συγκεκριμένου συγκροτήματος εντάσσεται στη στρατηγική της MHV να εστιάζει σε αναπτύξεις και ακίνητα υψηλής πολυτελείας, που θα μπορούν να απευθύνονται και στο αντίστοιχο κοινό. Το συγκεκριμένο ακίνητο δεν ήταν αυτής της κατηγορίας κι έτσι αποφασίστηκε η πώλησή του.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η διαδικασία της μεταβίβασης στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας ενός χαρτοφυλακίου από 43 ακίνητα, σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 237,2 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο που πωλήθηκε ήταν ύψους 83,2 εκατ. ευρώ και αφορούσε το κέντρο πληροφορικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στον Γέρακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή