Διασύνδεση POS – ταμειακών: «Επεσαν» τα πρώτα πρόστιμα για μη συμμόρφωση

Διασύνδεση POS – ταμειακών: «Επεσαν» τα πρώτα πρόστιμα για μη συμμόρφωση

Ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ υλοποιεί από την προηγούμενη εβδομάδα η ΑΑΔΕ. Εχει δρομολογηθεί η επιβολή των πρώτων πέντε προστίμων σε επιχειρήσεις, ύψους 10.000 και 20.000 ευρώ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές, ούτε προγραμμάτισαν ραντεβού εντός του Απριλίου, υλοποιεί από την προηγούμενη εβδομάδα η ΑΑΔΕ.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, έχει ήδη δρομολογηθεί η επιβολή των πρώτων πέντε προστίμων σε επιχειρήσεις, ύψους 10.000 και 20.000 ευρώ. Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών, οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τζίρου.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με 2.900 επιχειρήσεις, με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ, που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% οι δικαιολογίες κρίθηκαν «μη ικανοποιητικές» και αναμένεται να ακολουθήσουν σχετικοί έλεγχοι.

Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, καθώς ήδη το 90% των επιχειρήσεων είτε έχει διασυνδέσει τα συστήματά του είτε έχει προγραμματισμένο ραντεβού μέχρι το τέλος Απριλίου. Οπως έχει ξεκαθαρίσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Ελεγχοι σε ταξί και λαϊκές αγορές

Επιπλέον, έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.λπ.), που υποχρεούνται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες.

Στους ελέγχους που έχει ήδη υλοποιήσει η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι σε 1.132 ταξί εντοπίστηκαν 27 που δεν διέθεταν POS, ενώ σε 1.592 πάγκους λαϊκών αγορών, 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης.

Νέο «προειδοποιητικό» e-mail

Μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται στις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους προκειμένου να συμμορφωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος. Αντίστοιχο e-mail πρόκειται να σταλεί και σήμερα.

«Σε περίπτωση επικοινωνίας του τεχνικού μαζί σας, με σκοπό τη διενέργεια του ραντεβού σε ημερομηνία προγενέστερη από εκείνη του αρχικώς προγραμματισθέντος, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στην άμεση πραγματοποίηση του ραντεβού και στη διασύνδεση το νωρίτερο δυνατό, καθώς σε ενδεχόμενη αδυναμία του τεχνικού ανταπόκρισης την αρχικώς προγραμματισμένη ημέρα, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, υφίσταται κίνδυνος μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης διασύνδεσης εντός της οριζόμενης προθεσμίας», σημειώνεται στο μήνυμα.

Προθεσμίες

Υπενθυμίζεται ότι έως την 30ή Απριλίου έχουν περιθώριο διασύνδεσης:

  • Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις «all in one», που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης, παρά την πραγματοποίηση συναλλαγών. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οσοι έχουν προμηθευτεί κάποια λύση all in one αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή θεωρούνται ως «μη συνδεδεμένοι»! Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί επτά πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

Τέλος, οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τα πρόστιμα

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

  • 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,
  • 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως από την 1η Απριλίου, 35 κλάδοι λιανικής υποχρεώνονται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Σε άλλη περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT