Δεύτερη επίσκεψη Ολαφ Σολτς στην Κίνα

Δεύτερη επίσκεψη Ολαφ Σολτς στην Κίνα

Κινεζικές επιδοτήσεις και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στο τραπέζι

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Γερμανίας με τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, που άρχισε την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί Τετάρτη το βράδυ. Σήμερα πρόκειται να μεταβεί αεροπορικώς στη Σαγκάη, όπου θα περιηγηθεί στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της χώρας και αργότερα θα μεταβεί στο Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενου προβληματισμού της Ε.Ε. για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της δεύτερης οικονομίας του κόσμου και τις επιπτώσεις τους στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Σκοπός της επίσκεψης του Σολτς είναι να πείσει τον πρόεδρο αλλά και τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κιανγκ, για την ανάγκη να καταργήσει η Κίνα τις αθέμιτες πρακτικές της στις εμπορικές σχέσεις όπως, για παράδειγμα, οι γενναίες επιδοτήσεις στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, αλλά και τις μεροληπτικές πρακτικές κατά των ξένων επιχειρήσεων στην επικράτειά της. Οπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη διοργάνωση της συνάντησης, ο Σολτς σκοπεύει να τονίσει στον Κινέζο πρόεδρο ότι είναι οπαδός του ελεύθερου εμπορίου, αλλά πρέπει να προστατεύσει και τα συμφέροντα της Ε.Ε.

Ενδεικτική περίπτωση βαρύτατα επιδοτούμενης κινεζικής βιομηχανίας είναι η αυτοκινητοβιομηχανία BYD, που έχει λάβει τουλάχιστον 3,4 δισ. ευρώ από το κινεζικό κράτος στο πλαίσιο της εκστρατείας του Πεκίνου με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας στα ηλεκτροκίνητα οχήματα και στις πράσινες τεχνολογίες. Πέραν της επιχειρηματολογίας περί θεμιτών πρακτικών στο εμπόριο, ο Σολτς σκοπεύει να προειδοποιήσει την ηγεσία της Κίνας για τους δασμούς που θα αναγκαστεί να επιβάλει η Ε.Ε. στα κινεζικά προϊόντα εάν δεν βρουν ανταπόκριση οι εκκλήσεις της. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Σολτς στην Κίνα υπό την ιδιότητα του καγκελαρίου και έπεται κατά δύο εβδομάδες αντίστοιχης επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, που είχε ουσιαστικά τους ίδιους στόχους. Αν και το Βερολίνο έχει προ πολλού μιλήσει για πολιτική «μείωσης του ρίσκου» σε σχέση με την Κίνα, για τη Γερμανία διακυβεύονται πολλά, καθώς η δεύτερη οικονομία στον κόσμο είναι για τρίτη συναπτή χρονιά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της. Αυτό σημαίνει πως τυχόν ρήγμα στο διμερές εμπόριο θα αποτελούσε μείζον πλήγμα για τη γερμανική οικονομία.

Τον Γερμανό καγκελάριο συνοδεύουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των σημαντικότερων γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, το περασμένο έτος το διμερές εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών έφθασε τα 254,1 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας ελαφρώς τις εμπορικές σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, μολονότι μειώθηκε κατά 15,5% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Γερμανίας στην Κίνα έφτασαν στα 87,3 δισ. και γενικότερα η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από τη ζήτηση της Κίνας τόσο για επενδύσεις όσο και για προϊόντα των γερμανικών βιομηχανιών, από οχήματα μέχρι χημικά. Ως εκ τούτου, η πρόσφατη μείωση της ζήτησης από την Κίνα, που αντανακλά την επιβράδυνση στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας, BMW και Volkswagen, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική αγορά, στην οποία πραγματοποιούν σημαντικό τμήμα των πωλήσεών τους. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο οικονομίες έχουν υπονομευθεί καθώς οι γερμανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επιθετικό ανταγωνισμό από τις κινεζικές, ενώ το Πεκίνο επιβάλλει διαρκώς νέους περιορισμούς στη δραστηριότητά τους εντός Κίνας. Την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές τροφοδοτεί, άλλωστε, και η στάση του Πεκίνου έναντι της Ρωσίας, καθώς η κινεζική ηγεσία έχει αποφύγει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ διατηρεί εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα. Οπως όλα δείχνουν, τη διευκολύνει σε πολλές περιπτώσεις να παρακάμψει με ελιγμούς τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση.

Τον Σολτς συνοδεύουν στην Κίνα οι διευθύνοντες σύμβουλοι των σημαντικότερων επιχειρηματικών κολοσσών της Γερμανίας, Siemens AG, Bayer AG, Merck KGaA, BMW AG και Mercedes-Benz Group AG. Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, την οποία τα κινεζικά ΜΜΕ χαιρέτισαν ως πρώτη επίσκεψη ηγέτη χώρας της Δύσης το τρέχον έτος, άρχισε από τη βιομηχανική πόλη Τσονγκίνγκ, έδρα κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και μιας εταιρείας που χρηματοδοτείται εν μέρει από τη Γερμανία. Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό εμπορικό επιμελητήριο δημοσίευσε έρευνα μεταξύ γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα από την οποία αναδύεται η εικόνα ενός επιθετικού ανταγωνισμού από τις κινεζικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή