Αυξήθηκαν κατά 9,1% οι εξαγωγές φαρμάκων

Αυξήθηκαν κατά 9,1% οι εξαγωγές φαρμάκων

Το 2023 έφτασαν στα 2,8 δισ. ευρώ — Μετά το αλουμίνιο, το φάρμακο είναι το δεύτερο κορυφαίο εξαγόμενο προϊόν της χώρας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψαν οι εξαγωγές του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά την περυσινή χρονιά, με το φάρμακο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα με τα κορυφαία εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα για το 2023, γεγονός που οφείλεται και στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά τα φαρμακευτικά σκευάσματα φαίνεται πως βαίνει μειούμενο σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε. Ετσι, σύμφωνα με μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία για τον Απρίλιο που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ, οι εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων ανήλθαν στα 2,8 δισ. ευρώ (σε αυτά περιλαμβάνονται και οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές), παρουσιάζοντας αύξηση 9,1% σε σύγκριση με το 2022, χρονιά όπου οι εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων υποχώρησαν κατά περίπου 11%-12% σε σχέση με το 2021, έτος-ρεκόρ για τις εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων (2,9 δισ. ευρώ).

Η μείωση των εξαγωγών για το 2022 αποδίδεται εν μέρει και στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών από τον ΕΟΦ λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα –ακόμη και πρώτης ανάγκης– αλλά και στη συνδρομή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών και στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα. Πάντως, ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών, ήτοι περίπου το 1/3, αφορά και τις εξαγωγές της γερμανικής εταιρείας Boehringer Ingelheim. Η γερμανική εταιρεία διατηρεί παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, τις οποίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκτείνει.

Εκτός από την ενίσχυση των εξαγωγών, μειούμενο βαίνει και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Το 2023, οι εισαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων ανήλθαν περίπου στα 4,3 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μία σταθεροποίηση ή ελαφριά υποχώρηση σε σύγκριση με το 2022, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο έκλεισε με έλλειμμα κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ από περίπου 1,8 δισ. ευρώ το 2022. Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, δεύτερο στη λίστα των κορυφαίων εξαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων μετά το φάρμακο είναι το αλουμίνιο με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται στα 2,4 δισ. ευρώ (-12,9%) και ακολουθούν τα διατηρούμενα φρούτα και λαχανικά, τα έλαια και λίπη, το φυσικό αέριο καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο κλάδος του φαρμάκου έχει διπλασιάσει την παραγωγή του τα τελευταία επτά χρόνια, κάτι που οφείλεται και στις επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ που υλοποιεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία από το 2020-2026. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που εκπόνησε το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με τον ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) με τίτλο «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και στοιχεία 2022», ένας από τους κλάδους της μεταποίησης που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη παραγωγική δυναμική τα τελευταία χρόνια, είναι ο κλάδος του φαρμάκου, με την παραγωγή να διπλασιάζεται τα τελευταία επτά χρόνια, προσεγγίζοντας σε αξία τα 2 δισ. ευρώ το 2022 από 896 εκατ. ευρώ το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή