Νέα δάνεια 2,4 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Νέα δάνεια 2,4 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ξεκινάει μετά το Πάσχα το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, δώδεκα τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της HDB

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), που θα μοχλεύσει περί τα 2,4 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το οποίο ξεκινά μετά το Πάσχα, όπως ανακοίνωσε χθες η Ισμήνη Παπακυρίλλου, διευθύνουσα σύμβουλος της HDB.

Πρόκειται για ένα από τα αναπτυξιακά εργαλεία που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, για την πορεία των οποίων ενημέρωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ απευθύνεται σε νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1-5 ετών. Η HDB, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Γ. Ζαββός, έχει χορηγήσει πάνω από 45.000 νέα δάνεια την περίοδο 2019-2024, εκταμιεύοντας 9,3 δισ. ευρώ και πρόθεσή της είναι να τα υπερδιπλασιάσει. Το επιτόκιο χορηγήσεων ήταν 3,63% τον Ιανουάριο, έναντι 6,05% της αγοράς, πρόσθεσε.

Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας παρέχει μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ και διάρκεια έως 7 έτη.

Στο πλαίσιο της HDB, επίσης, το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας παρέχει μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ και διάρκεια έως 7 έτη, συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ. Τα άλλα αναπτυξιακά εργαλεία που παρουσιάσθηκαν χθες περιλαμβάνουν:

• Την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, που διαχειρίζεται 2,1 δισ., με οκτώ ανοικτές προσκλήσεις για στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Στοχεύει στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital, private equity). Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρός της Χάρης Λαμπρόπουλος, η μόχλευση γίνεται με ισχυρούς πολλαπλασιαστές 3,5-5 φορές, που συμβάλλουν σημαντικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

• To Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, με πόρους 1,6 δισ. Οι εντάξεις έχουν φτάσει στο 14% του προγράμματος και οι προσκλήσεις στο 44%. Το β΄ τρίμηνο φέτος προγραμματίζονται τρεις προσκλήσεις 141,4 εκατ.

• Τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Περιλαμβάνουν φοιτητικές εστίες, σχολικές υποδομές, οδοφωτισμούς, στέγαση δημοσίων υπηρεσιών. Το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» (ΠΥΡΚΑΛ) βρίσκεται στην α΄ φάση, της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το έργο είχε ανακοινωθεί πριν από τρία χρόνια.

Ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι μετά την κατάθεση προχθές του τέταρτου αιτήματος για δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης 2,3 δισ., θα υποβληθεί τον Μάιο και το τέταρτο αίτημα για επιδοτήσεις 1 δισ. To αίτημα για την πέμπτη δόση, 3,6 δισ., θα υποβληθεί τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, είπε. Το 2024 θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισ., ανέφερε. Πάνω από 65% του ρυθμού ανάπτυξης θα προέλθει από εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή