Ο Ελον Μασκ ζητάει πράσινο φως για αμοιβή 56 δισ. δολ.

Ο Ελον Μασκ ζητάει πράσινο φως για αμοιβή 56 δισ. δολ.

Οι μετοχές της Tesla διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου χρόνου και η εταιρεία ψαλιδίζει το 10% του εργατικού δυναμικού της

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις μετοχές της να διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου χρόνου και την εταιρεία να ψαλιδίζει το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, η Τesla ζητάει από τους μετόχους να επιβραβεύσουν τον Ελον Μασκ με τη μεγαλύτερη συμφωνία αμοιβών στην εταιρική αμερικανική ιστορία, δηλαδή 56 δισ. δολ. Η αμοιβή-ρεκόρ του διευθύνοντος συμβούλου είχε οριστεί το 2018, η συμφωνία ωστόσο απορρίφθηκε τον Ιανουάριο από δικαστήριο του Ντέλαγουερ που έκανε λόγο για «δυσβάσταχτο ποσό». Ο κολοσσός ηλεκτρικών οχημάτων (EV) ζήτησε από τους μετόχους να ψηφίσουν «ναι» για δεύτερη φορά στο κολοσσιαίο πακέτο αμοιβών του Μασκ, καλώντας τους να αποφασίσουν επίσης για τη μεταφορά της εταιρείας στο Τέξας από το Ντέλαγουερ. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα συγκαλέσει την ετήσια συνεδρίασή της στις 13 Ιουνίου.

Πριν από λίγες ημέρες ο Μασκ ανακοίνωσε τα σχέδιά του να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μισεί περισσότερο, αλλά είναι κάτι που «πρέπει να γίνει». Η συμφωνία του 2018 όριζε αμοιβές με βάση την αγοραία αξία της Tesla που ανέρχεται σε έως και 650 δισ. δολάρια σε διάστημα 10 ετών, την ώρα που η αποτίμησή της υποχωρεί πλέον στα 500 δισ. δολάρια. Στην απόφασή της που είχε εξοργίσει τον Μασκ, η δικαστής Καθαλίν Μακόρμακ με έδρα το Ντέλαγουερ, είχε πει ότι η συμφωνία αμοιβής ήταν άδικη για τους μετόχους, ενώ ο μέτοχος που μήνυσε την Tesla επέκρινε την αποζημίωση του CEO ως υπερβολική και αδιαφανή.

Η νέα ψηφοφορία έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την εταιρεία που κατέγραψε τις λιγότερες παραδόσεις EV από το 2022, την ώρα που ο Μασκ προσπαθεί να ανακτήσει τη φήμη του έπειτα από μια ταραχώδη χρονιά. Η Tesla αναγκάστηκε να ανακαλέσει αυτοκίνητα για λόγους ασφαλείας, ο ίδιος ο μεγιστάνας είχε παγιδευτεί σε μια αντισημιτική διαμάχη συνωμοσίας, ενώ είχε επανειλημμένα προβλήματα με την Χ, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσής του. Το Bloomberg και το Forbes παρ’ όλα αυτά υπολόγισαν την καθαρή περιουσία του μεταξύ 198 και 220 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2023, χρίζοντάς τον τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή